Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Otkupna cena svinja i dalje je niska

2021.06.10
17:16
2021.06.10
17:26
Forrás
Pannon RTV
Pored niske cene, farmeri moraju da računaju i na čitav niz drugih troškova. Prema mišljenju proizvođača, zaradu predstavljaju samo sredstva od subvencija.

Otkupna cena kilograma živih svinja i dalje je niska, između 145 i 150 dinara. Geza Kovač iz Malih Pijaca decenijama se bavi uzgojem svinja. Prema njegovim rečima, pored niske otkupne cene svinja porasli su i troškovi proizvodnje stočne hrane, što farmerima znači dodatne troškove. Za proizvođače, u mnogim slučajevima, nakon oduzimanja troškova ostaju samo sredstva od subvencija za koja mogu da konkurišu kod Države."

Pannon RTV

Geza Kovač, uzgajivač životinja, Male Pijace: „Imamo mogućnosti za subvencije, uglavnom na papiru, ali to se i u realnosti ostvari u nekom obliku. Ovako ću vam reći, za krmače upisane u matične knjige Ministarstvo poljoprivrede za komad plaća 15 hiljada dinara, ali to sa sobom povlači čitav jedan postupak, kako te svinje treba evidentirati, kako treba registrovati njihovo postojanje, tako da tih 15 hiljada dinara nije toliko, od toga ima i troškova."

Pannon RTV

Lokalna kancelarija Seoskog domaćina na dnevnom nivou pokušava da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, da ih informiše o određenim mogućnostima za konkurse i subvencije. Eva Skutera, seoska domaćica za našu ekipu kaže da su kod uzgajivača svinja najčešći zahtevi za subvencije koje se daju za tovljenike koji se isporučuju klanicama. Ovaj program je od juna ponovo dostupan. „O njemu treba znati da se isti može zahtevati za svinje prodate klanicama u periodu od 1. jula prethodne godine do 30. juna aktuelne godine. Period slanja traje do kraja jula, dakle nakon predaje ima još jedan dodatni mesec, odnosno važno je napomenuti da se to može poslati tri puta i zahtev se može predati za više isporuka odjednom."

Pannon RTV

Uzgajivači svinja na raspolaganju imaju republičke i pokrajinske konkurse. Mogu se prijaviti za opremanje farmi i otkup tovljenika za klanje.

otkupna cena
S

Slične vesti

Najnovije

17:13

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.