Ugrás a tartalomra

Otvaranje Narodnog pozorišta Subotica moguće u aprilu

2024.02.29
10:16
2024.02.29
10:24
Forrás
Pannon RTV
Prema planovima, renovirana zgrada Narodnog pozorišta Subotica mogla bi da bude otvorena krajem aprila ove godine, i to posle radova koji traju već blizu 17 godina i koji su više puta obustavljani i ponovo pokretani.

U međuvremenu su izvršene i izmene u planovima same zgrade – prvobitno planiranih 20 hiljada kvadratnih metara teatra je značajnoj meri smanjeno. Organizacioni sistem i sam repertoar Narodnog pozorišta takođe moraju biti modifikovani kako bi odgovarali veličini raspoloživog prostora za igranje predstava i potrebama publike - rekao je za emisiju „Javni poslovi” Miloš Nikolić, upravnik te ustanove. Po novom konceptu, muzika će dobiti sve više prostora, a ansambli će sve češće sarađivati, što će, po njegovom mišljenju, uneti jednu novu energiju u pozorišni život Subotice.

U proleće 2024. godine još uvek traju radovi na renoviranju Narodnog pozorišta Subotica. U unutrašnjosti se postavljaju podovi, malterišu se i kreče zidovi, dok se spolja sređuju i čiste oluci, otklanjaju se nedostaci na fasadi, fasada se pere i postavlja se spoljna rasveta. Nakon završetka, objekat će imati tri sale, veliku salu, kamernu salu i koncertnu salu. To treba popuniti novim sadržajem - rekao je Miloš Nikolić, upravnik Narodnog pozorišta Subotica.

„Ono što me veoma raduje, pre svega kao umetnika, a ne kao upravnika Narodnog pozorišta i kao kulturnog radnika, jeste da ćemo ove sezone proširiti naše aktivnosti u Narodnom pozorištu. To znači da će naš repertoar biti proširen sa simfonijskim orkestrom i baletom. Pored dramskih ansambala, koji su odlični. Na moju inicijativu i uzimajući u obzir činjenicu da ćemo uskoro moći da se uselimo u naše sedište, koje je veoma lepo i najmodernije u Evropi, treba razmišljati i o proširenju delatnosti, što se i dogodilo. Zahvaljujem se Pokrajini i Gradu na podršci oko ove ideje. Nadam se da će i naša publika uživati, jer mi radimo sve za našu publiku.”

U poslednje vreme u kulturnim krugovima Subotice sve češće se pominje mogućnost da mađarska i srpska drama Narodnog pozorišta mogu biti spojene. Po nekima, predznak za to bi mogla da bude i činjenica što mađarska drama na scenu postavlja sve više dela srpskih autora, a sada nekoliko mađarskih glumaca igra u predstavi koja je uglavnom na srpskom jeziku – „Sirota Mileva”. Upravnik to demantuje i kaže da će obe drame ostati kao samostalne.

„ Što se tiče mađarskog ansambla, moram da ih pohvalim, jer su odlični. Sutra nas očekuje predstava u Adi, za koju smo prodali četiri stotine ulaznica. To je samo jedna stvar, ali moram da čestitam odličnim glumcima. Ubuduće će to funkcionisati tako što će imati četiri sopstvene premijere, što je odlično.

- Kako funkcioniše saradnja mađarskog i srpskog ansambla?

- Mislim da oni treba zajedno da urade nešto dobro i kvalitetno. Imam jednu takvu ideju za otvaranje, a i sada spremaju jednu zajedničku predstavu, što mislim da je odlično. Mislim da to mnogo znači. Mnogo znači družiti se i razmenjivati kvalitetna rešenja. Tako da će od sada biti i zajedničkih predstava.”

Mađarska i srpska drama  trenutno zajednički pripremaju predstavu „Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878”, u kojoj glumci osim srpskog govore mađarski, romski i slovački jezik. Prema planovima, mađarska drama će 19. aprila na sceni Jadran premijerno izvesti komad „Tartuf” od Molijera. Prema rečima upravnika, prva premijera u renoviranoj zgradi pozorišta biće takođe jedna zajednička predstava na početku sezone 2024/2025.

otvaranje
Narodno Pozorište
Subotica
Miloš Nikolić
ápril

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.