Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

2021.07.22
21:07
2021.07.22
21:17
Forrás
Pannon RTV
Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.

Kamen temeljac za Vojvođansku rvačku akademiju položen je 23. oktobra 2019. godine u Kanjiži, na dan sećanja na mađarsku revoluciju i borbu za slobodu 1956. godine. Njeno svečano otvaranje pak organizovano je 22. jula, na 565-tu godinu od čuvene opsade Beograda 1456. godine. U trijumfu u kojim je odbijen napad Turaka,  mađarske trupe izvojevale su pobedu na vojskom Mehmeda II.

Izgradnja ovog sportskog objekta ostvarena je uz podršku Vlade Mađarske. Osnivači fondacije su lokalna samouprava Kanjiže, Mađarski nacionalni savet i Mađarska rvačka akademija „Kozma Ištvan" iz Budimpešte.

Na otvaranju su, između ostalih, prisutni bili Davor Štefanek, srpski olimpijac i svetski šampion u rvanju, kao i Viktor Nemeš svetski šampion u rvanju iz Srbije. U okviru svečanog programa mladi članovi kanjiške rvačke akademije predstavili su svoj sport.

Pannon RTV

Rvački savez Mađarske zajedno za Institutom za istraživanje nacionalne strategije 2017. godine pokrenuo je program „Na jednoj strunjači – na jednom jeziku, zajedno za mađarsko rvanje!",  koji je za svoj cilj postavio povezivanje mađarskih rvača preko granice. U okviru programa pre dve godine postavljen je kamen temeljac Vojvođanske rvačke akademije  u Kanjiži – istakao je u svom govoru Silard Nemet. Predsednik Rvačkog saveza Mađarske dodao je: ono što je pre više godina predstavljalo san, zahvaljujući zajedničkom radu velikog broja ljudi, postalo je stvarnost na dohvat ruke.

„Danas otvorena Rvačka akademije je važan korak na putu saradnje i istinska prekretnica u sportskom životu Vojvodine. Vojvodina je i do sada odnegovala odlične rvače, pomislimo samo na velike prethodnike kao što su Ištvan Horvat, Jožef Tertei, ili među mlađim sportistima na Viktora i Matea Nemeša. Danas ovde u Vojvodini u osam do deset rvačkih društava vežbaju mladi mađarskog porekla, može se reći da ih ima oko 300, a u sedam društava rade i mađarski treneri" rekao je Silard Nemet, predsednik Rvačkog saveza Mađarske.

Silard Nemet pročitao je pismo Viktora Orbana, premijera Mađarske koji je poručio: Napred mladi rvači, napred Mađari! Zajednički cilj je da Fondacija Vojvođanska rvačka akademija stvori uslove u Kanjiži za zajedničko rvača u regionu, za otkrivanje talentovanih, za podršku i razvoj sportista – čulo se na otvaranju.

Pannon RTV

„Ovako veliki projekat zaslužuje veliku zahvalnost svima koji su omogućili realizaciju projekta. Siguran sam da samo zajedno smo na pravom putu da mlađim naraštajima omogućimo vrhunske uslove za dalji sportski razvoj" rekao je Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije.

Sportski stil života važan je za članove čitave zajednice jer poboljšava kvalitet života, razvija sposobnost rešavanja problema, ali doprinosi i jačanju društvenih i porodičnih veza, snagu zajednice i njenu izdržljivost – čulo se na otvaranju.

„Ovaj dan je poseban jer smo skupili snage, zaiskrili idejom, izgradili partnerske odnose, pronašli podršku, objedinili smo volju, nameru i znanje koji su zamisao učinilio stvarnom i kao rezultat toga mi smo sada ovde" rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Na kraju svečanog programa počasni gosti presekli su trake u bojama mađarske i srpske zastave i na taj način i zvanično je otvorena Vojvođanska rvačka akademija. Nakon što su ispaljeni i konfeti, gosti su obišli čitav objekat.

Vojvođanska rvačka akademija
Kanjiža

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.