Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ovako se igra ...

2020-11-22
18:11
Forrás
Pannon RTV
Pod ovim nazivom je danas u Feketiću počela obuka za nastavnike narodnog plesa, u trajanju od pet semestara. Na ovaj događaj su zainteresovani stigli iz čitave Vojvodine.

U skladu sa važećim epidemiološkim merama, celodnevni susret u nedelju sastojao se iz dva dela. Pre podne su predavanja na različite teme mogi da poslušaju srednjoškolci, a poslepodne studenti, odnosno odrasli.

Većina učesnika pleše već od detinjstva. Narodni ples im je svima blizu srcu i za sve njih je važno da održe tradiciju.

Šara Lukač, Temerin: „Želela bih da produbim svoje znanje vezano za pedagogiju narodnog plesa, ne zanima me samo znanje vezano za narodni ples, već i to kakvu odeću treba da nosimo. Kakve teorije stoje iza toga, jer do sada još nisam imala puno prilika da steknem uvid u njih."

Deže Koš, Ada: „Narodni ples pokreće ljude, uči ih prelepim pokretima, ali je važna i snaga zajednice, koja ljude okuplja i ujutru i uveče."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Predavači su stigli iz Mađarske. Peter Levai je jedan od tvoraca obuke. Glavna tema njegovih predavanja je upoznavanje sa metodologijom podučavanja plesa, koji su to vrlo jednostavni, efikasni trikovi, sa kojima se može održati motivacioni nivo kod dece. U njegovom predavanju je bilo reči o razvoju tehničkog i konceptualnog sistema plesa, ali i o tehničkom obliku izvođenja.

Peter Levai, predavač, Mađarski fakultet plesne umetnosti, Mađarska: „Narodni ples danas jednostavno predstavlja mnoštvo predstava, funkcionalnih takmičenja, nadmetanja, školskih predstava. Ono što je nekada bilo više ne funkcioniše. Drugim rečima, tumačenje plesa i metodologija učenja moraju se postaviti na drugačiju osnovu."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Obuka nastavnika narodnih plesova započeta je u Vojvodini 2005. godine i i sve do danas za nju postoji velika potražnja - rekao je Roland Brezovski. Organizator je dodao, da o tome svedoči i blizu 120 prijavljenih učesnika: „Najavili smo i dali smo mesec dana za prijavu i ja sam mislio da će se prijaviti oko 40-45 osoba. Za ovu obuku imamo oko 120 kandidata iz Vojvodine. Dali smo prostor i srednjoškolcima, da i oni pogledaju, jer ne znamo od koga će šta postati. Mnogo je osoba koji su već povratnici. Sve su to već prošli, ali smatraju da je vredno poslušati ova predavanja nekoliko puta."

Obuku organizuju Kulturni savez vojvođanskih Mađara i Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara. Održavanje događaja je podržao Fond „Čori Šandor".

Feketić
narodna
narodne igre
narodni ples

Najnovije

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.