Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ove godine lakše do berača u voćnjacima

2020-08-04
15:03
2020-08-04
15:34
Forrás
Pannon RTV
Satnica sezonskih radnika trenutno je oko 250 dinara.

Nakon što su prethodnih godina kuburili sa nedostatkom berača, voćari u severnoj Bačkoj ove godine su u nešto povoljnijoj situaciji. Zbog epidemije virusa korona mnogi su ostali bez posla, te je zbog toga lakše doći do privremenih radnika. Mada ne i iz istog mesta, ali poljoprivrednici prihvataju da nadoknade i troškove putovanja, dok se satnica sada kreće oko 250 dinara.

Puna sezona branja jabuka za veleprodaju počeće tek za mesec dana. Trenutno su na ruskom tržištu veoma popularne rane sorte, i u voćnjacima na pesku u severnoj Bačkoj upravo traje berba sorti „mucu" i „zlatni delišes".

Marija Dongo iz Horgoša neguje bolesno dete, još nije stekla pravo na penziju, zato godinama već ide u nadnicu radeći poljoprivredne poslove. Branje jabuka počinje u ranim jutarnjim časovima. Marija svaki dan ustaje u zoru, u četiri sata.

„Kući nahranim stoku, i onda krećem. Polazimo u pola pet, dolazi gazda kolima, i onda idemo i počinjem sa branjem u šest ili u pet sati. Radimo do 13 časova" kaže Marija, a na naše pitanje da li teško brati jabuke u letnjoj vrućini odgovara: „Izdržimo, moramo da izdržimo. Dugo već radimo, i mora se izdržati."

Zbog blago kiselkasto ukusa kod ruskih kupaca omiljena je „mucu" jabuka ljutito zelene boje. Svo sada obrano voće ide na strana tržišta, berba jabuka koje se skladište i smeštaju u hladnjaće za zimu, počeće negde početkom septembra – kaže Čaba Bata. Po rečima proizvođača iz Bačkih Vinograda sada ima dovoljno sezonskih radnika, ali je malo njih iz samog mesta, više ih dolazi iz okoline, prevaljujući 60 do 70 kilometara do posla. Ove godine ima mnogo sezonskih radnika kojima je zbog epidemije korona virusa ukinuto ranije zaposlenje. On sam je na najvećoj društvenoj mreži postavio oglas, i javilo ih se više od stotinu: „Satnica još nije definisana, ovo je letnja satnica od 250 dinara, za bilo koju vrstu posla, okopavanje, ili vezivanje grana, dakle sada su samo ove nadnice. Posle će ponuda i potražnja da odluče da li će satnica padati ili rasti, u svakom slučaju nama je i ovih 250 dinara mnogo da isplatimo."

Voćar dodaje da sezonski radnici zavređuju i više jer je naporno raditi na vrelom suncu i vrućini. Proizvođači kažu da cena od 75 dinara po kilogramu jabuke zvuči dobro, ali od svakog kilograma treba oduzeti šest dinara za pakovanja, toliko je i selekcija, a i isplata nadnice.

voćnjak
berač
satnica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Korona ne miruje u Mađarskoj

Zvanični mađarski podaci o korona-virusu pokazuju da je u proteklih 24 časa umrlo osam, a zaraženo novih 894 mađarskih građana.

Indijanski kamp u Čantaviru

Indijanski kamp je napravio jedan stariji bračni par iz Čantavira, u njemu sa svim rekvizitima tipičnim za indijansku kulturu.