Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Ovo su od januara 2022. novi uslovi za odlazak u penziju

2022.01.02
15:06
2022.01.02
16:36
Forrás
Pannon RTV
Promene se odnose i na žene i na muškarce.

Kao i svake godine, i ovog 1. januara u Srbiji su ponovo promenjeni uslovi za odlazak u penziju. Prema objavi Ministarstva finansija izvori namenjeni za penziju već u 2021. godini pali su ispod 10 odsto BDP-a. Nadležni kažu da je upravo to bio smisao penzione reforme.

Promene se podjednako odnose i na žene i na muškarce. Kod žena je sada  starosna granica 63 godine i četiri meseca, to znači da od 2022. godine žene treba da rade dva meseca duže da bi otišle u penziju. Minimalni radni staž kod njih nije promenjen, i dalje je to minimum 15 godina.

„Za žene je i do sada to bilo prilično mnogo, znam, ja sam sa 35 godina radnog staža otišla u penziju i to se upravo dogodilo da sam imala i starosni uslov i radni staž i to je bilo dovoljno. Mladi treba da dobiju zaposlenje, mnogo mladih je bez posla i sa ovim samo to smanjuju da oni dođu do posla" kaže Gabrijela Gombaš.

U slučaju muškaraca starosna granica za penziju ostaje 65 godina, a takođe ostaje i uslov od 15 godina staža  kao minimalni  radni vek. Uslovi za odlazak u prevremenu penziju promenili su se i za muškarace i za žene. Kod muškaraca je i dalje potrebno 40 godina staža,  ali za to treba da imaju 59 godina i šest meseci života.

„Na žalost, stariji su u teškom položaju, cene odlaze naviše, a na žalost penzije ne prate cene, žalosno je da je tužna situacija" kaže Imre Koso.

Ono što se nije promenilo ni kod muškaraca ni kod žena to je da ukoliko je neko ispunio 45 godina radnog staža, može da ide u penziju nezavisno od godina starosti.

Ali, pogledajmo, kakva je situacija se visinom penzija. Prihodi penzionera linearno se povećavaju sa 5,9 odsto.

„Imamo stalni trend povećanja izvornih prihoda Fonda doprinosa iz PIO i smanjivanje dotacije iz budžeta Republike Srbije. Budžet penzijskog fonda u 2022. godine je gotovo 790 milijardi dinara, planirana dotacija iz budžeta je samo 15,8 odsto" kaže Dragana Kalinović, direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema uveravanjima iz Ministarstva finansija to je omogućeno privrednim rastom u Srbiji. Za januarsko povećanje i jednokratnu pomoć penzionerima obezbeđeno je 68 milijardi dinara.

„Od toga 5,5 odsto odnosi se na povećanje penzija po švajcarskoj formuli, dok se drugi deo od 33,4 milijarde dinara odnosi na davanja penzionerima od 20.000 dinara koje će biti isplaćeno u februaru" kaže Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Na ovaj iznos ima pravo svaki od milion i 600 hiljada penzionera. Sa januarskim povećanjem uračunato, iznos minimalne penzije biće 31 hiljada dinara.

penzija
uslovi

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!