Ugrás a tartalomra

Ovogodišnja Slaninijada u Kačarevo oborila rekorde

2024.02.19
14:30
2024.02.19
17:45
Forrás
Pannon RTV
Prema rečima organizatora, ovu četvorodnevnu manifestaciju posetilo je više desetina hiljada ljudi.

Za glavnu nagradu takmičilo se 170 prijavljenih slanina. Žiri je slanine ocenjivao u nekoliko kategorija. Na samoj manifestaciji je organizovan i kulturno-umetnički program, posetioci su imali priliku da kupiti razne delicije, a i atmosfera je bila odlična.

Festivalu su prisustvovali i članovi Mađarskog kulturno-umetničkog  društva „Tamaši Aron” iz Vojlovice. Prisutnima su nudili odličan langoš.

Marija Nađ, Vojlovica: „Kupuju oni koji znaju šta je langoš, a oni koji ne znaju, radoznali su, pa ga zato kupuju, ali uglavnom langoš kupuju oni koji znaju šta je to. Imamo sa eurokremom, sirom i pavlakom.”

Mihalj Marki došao je iz Kaća. Kako kaže, uzgajanje paprike je prava umetnost. Paprika je duša mađarskih jela.

Mihalj Marki, uzgajivač aleve paprike, Kać: „Imamo sopstvenu proizvodnju paprike, tako da uzgajamo stare sorte. Alevu papriku pravimo je od sorte paprike Horgoš 2, a imamo i sortu Horgoš 6, veoma je ukusna, dobrog je ukusa, boja je dobra, jer vidite ovako, ako nemate dobru papriku, mleveno meso je samo mleveno meso, bez paprike ne možete napraviti dobru kobasicu.”

Istorija Slaninijade u Kačarevu počela je u zimu 1988. Godine, u jednom lokalnoj kafani. Tu su se vodile rasprave o tome ko pravi najbolju domaću slaninu u selu. To je dovelo do ideje da treba napraviti jedan događaj na kome svako može da pokaže šta zna i ume.”

Krsto Šaletić, organizator: „Osnovni cilj festivala je da promoviše srpsku proizvodnju slanine, da obezbedi tržište ovdašnjoj slanini, mnogo veće tržište. A jedan od glavnih ciljeva jeste da se održi tradicija, koja je ranije započeta, da to nastavimo. Biramo najbolju slaninu.”

Najbolja slanina ove godine stigla je iz Kuzmina. Pobednik je Mile Vojnović. Za našu ekipu govorio je njegov sin.

Saša Vojnović, Kuzmin: „Mi se bavimo proizvodnjom domaćih proizvoda. To radimo na tradicionalan način: imamo svoje gazdinstvo, to je porodični posao, trudimo se da sve radimo na tradicionalan način, prirodno, sušeno, nema aditiva, nema soli, sve sušimo prirodno, dakle zaista govorimo o jednom pravom domaćem proizvodu.”

Na festivalu je otkriveno i to šta je tajna industrijske slanine. Tu takođe postoje velike razlike – čulo se na manifestaciji.

Marija Orsić, Vojlovica: „Potrebno je mnogo truda, posvećenosti i puno ljubavi. Trudimo se da sa srpskog tržišta dobijemo najbolje sastojke, a ono što je takođe veoma važno, poštujemo sve savremene tehnološke standarde, idemo u korak sa vremenom i trudimo se da sačuvamo ukuse verne tradiciji.”

Na ovom četvorodnevnom festivalu se nije sve vrtelo samo oko jela i ukusa. Organizatori su pripremili i kulturno-umetnički sadržaj, a čak su nam otkrili i to da se već pripremaju za narednu godinu.

Slaninijada
slanina
Kačarevo

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.