Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Pacijenti oboleli od korona virusa imaju mnogo teže simptome

2021.10.25
15:51
2021.10.25
17:11
Forrás
Pannon RTV
Situacija sa korona virusomu Subotici je kritična. Broj obavljenih testiranja u jednom danu, u Kovid ambulanti u Harambašićevoj ulici, obara rekorde, dnevno se pregleda više od 350 pacijenata kod kojih postoji sumnja da su zaraženi.

To od izbijanja epidemije u Srbiji nije zabeleženo. Broj obolelih od korona virusa koji se leče u Opštoj bolnici Subotica takođe je u stalnom porastu, a pacijenti imaju sve teže simptome -tvrde stručnjaci.

Iz dana u dan sve je veći pritisak na Kovid ambulantu u Harambašićevoj ulici u Subotici. Medicinsko osoblje, kako nadležni kažu, radi preko svojih mogućnosti i sve je više iscrpljeno. Svakog minuta pristižu novi pacijenti na testiranje, i kako je naša ekipa primetila među njima je sve više mladih.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U Kovid ambulanti trenutno radi 11 medicinskih timova, ali je svakako neophodno da se poveća broj lekara i tehničara koji tamo rade - rekla je Ivanka Beoković. Direktorka Doma zdravlja u Subotici je dodala: za testiranje se dnevno prijavi više od 350 ljudi, više nego ikada ranije: „Prošle nedelje smo zabeležili rekord, imali smo 2220 pacijenata. Od njih je kod 750 pacijenata rezultat bio pozitivan. Neverovatno je koliko je sada jak taj talas infekcije i koliko su visoke korona brojke. Istovremeno, u pedijatrijskoj respiratornoj ambulanti je samo u poslednjoj nedelji rezultat testa kod 110-oro dece bio pozitivan."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

To predstavlja ozbiljan problem za Dom zdravlja Subotica, jer je potrebno preraspodeliti nove medicinske timove, iz drugih ambulanti, u Kovid ambulantu - dodala je direktorke. Razboljeva se i sve više zdravstvenih radnika, ili su u karantinu zbog članova svoje porodice. Istovremeno, jedan deo pacijenata se iz Kovid ambulante direktno upućuje u bolnicu - rekla je Ivanka Beoković: „Prošle nedelje smo iz ambulante uputili 80 pacijenata. Pored toga je služba hitne pomoći od kuće u bolnicu odnela još 39 zaraženih, to su slučajevi kod kojih više nema vremena da se pregledaju u ambulanti, nalaze se u toliko teškom stanju da su odmah prebačeni u Kovid ambulantu u bolnici."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Prema rečima dr Gordane Krtinić, epidemiologa Opšte bolnice Subotica, situacija je ekstremno teška: „U dosadašnjim talasima epidemije se još nikada nismo susreli sa tako ozbiljnim kliničkim stanjima, koja zahtevaju primenu velikih količina kiseonika, sa oštećenjem najvećeg dela plućnog tkiva, a to su zaista veoma, veoma ozbiljne kliničke slike. Broj novoprimljenih pacijenata na dnevnom nivou je i dalje duplo veći od broja onih koje otpustimo, tako smo, na primer, u nedelju primili 18 pacijenata, u subotu 18, a dnevno pregledamo 80-100 sumnjivih slučajeva."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U Opštoj bolnici Subotica se trenutno leče 132 pacijenta sa korona virusom, od kojih je 14 priključeno na veštačko disanje.

korona virus
Subotica
Ivanka Beoković
Dr Gordana Krtinić

Najnovije

15:35

Čak i mala sitnica znači mnogo

Humanitarno prikupljanje sredstava i akcije pred praznike počele su i u Subotici. Organizacije koje su u to uključene, pokušavaju da pomognu socijalno ugroženim građanima tokom čitave godine, ali najaktivniji period je kraj godine.

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.