Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: Deo opozicije više prezire Vučića nego što vidi realnost

2018.11.13
11:14
2018.11.13
18:15
Forrás
Pannon RTV
Na nivou zemlje vide se pomaci i ulaganja o kojima se pre nekoliko godina nije ni razmišljalo, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Pozitivne makro trendove u našoj privredi ne iskazuje samo srpska Vlada, već i međunarodna javnost. To su činjenice. Međutim, u delu opozicije postoji stalno raspoloženje u kojem se ogleda da oni više preziru Vučića, nego što prihvataju realnost, izjavio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara. Gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija, dela Panon RTV-a, Pastor je dodao da smatra da je nacionalni interes svih da država napreduje i da stavovi sa takvim predznakom ne bi trebali da budu deo dnevno političke borbe.

Pannon RTV

Pre četiri godine naša zemlja se nalazila na ivici ponora, i postojali su snažni pritisci da se ogranični zapošljavanje, da se umanje plate i penzije, to su bile važne odluke i da nisu donete postojala je realna opanost da se uruši budžet. Mi učestvujemo u vlasti, i mogli smo da podržimo partnere u preduzimanju ovih nepopularnih restriktivnih mera, ili da zajašemo na talasu nezadovoljstva i protivljenja. Nismo imali veliku dilemu jer smo bili uvereni da je to jedini izbor da se zaustavi propadanje i da dođemo do ovih pozitivnih pokazatelja koje imamo danas i koje iskazuje ne samo Vlada već i međunarodni činioci.“

Pannon RTV

Pastor je dodao da je svestan činjenice da građani još u svom novčaniku i kvalitetu životnog standarda ne mogu da osete ove pozitivne pomake, ali da se na nivou zemlje vide pomaci i ulaganja o kojima „pre nekoliko godina nismo mogli ni da razmišljamo“. Naveo je da se vode razgovori o ulaganju u medicinski sektor, da je reč o ozbiljnim investicijama koje ne bi bile moguće da država ne beleži privredni rast. Takođe je najavio da će investicije u Palić biti ostvarene novcem iz državnog budžeta.

„Važno je i da je Vlada našla kupce i strateške partnere za kupovinu velikih preduzeća koja su do sada gutala novac iz budžeta, poput Železare Smerevo ili Borskih rudnika. Tu su pronađeni strateški partneri koji su preuzeli dalje funkcionisanje preduzeća, a došli smo i do dogovora da kineski partner obezbeđuje tri milijarde evra ulaganja u Borski rudnik“ rekao je Pastor.

Pannon RTV

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a kaže da je svestan da dosadašnje povećanje, odnosno vraćanje penzija, kao i najavljeno povećanje zarada u javnom sektoru nije dovoljno, ali da država vodi konzervativnu fiskalnu politiku u kojoj se isplate daju iz realnih sredstava, bez uzimanja kredita i prodaje imovine.

U intervjuu za jutarnji program Subotičkog mađarskog radija, Ištvan Pastor govorio je i o novim zadacima Mađarskog nacionalnog saveta u pogledu stvranja uslova u obrazovanju i dečijoj zaštiti, a tema je bila i dosadašnji i budući program podrške mađarske Vlade mađarima koji žive van granica.

Pannon RTV

„Ima onih koji kažu da je shvatljivo da mađarska država ulaže, ali zaboravljaju da smo mi ti koji kroz razgovore u zajednici formulišemo potrebe, i na nama je odgovornost da se novac realizuje  u dogovorenim rokovima i za navedene ciljeve. Na nama je odgovornost da potrebe formulišemo i iskažemo kao realnost koja će biti u službi zajednice i njenog napretka“ kaže Pastor. Pri tome je najavio da će od naredne godine početi novi program podrške mađarske Vlade koji će biti velikim delom usmeren i na podršku turističkim sadržajima.

Ištvan Pastor

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!