Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: Opoziciji ni jedna cena nije previsoka

2019.03.19
11:44
2019.03.19
22:00
Forrás
Pannon RTV
Niko ne želi da spreči ljude da protestuju, zvižde, ali granica je primena sile, na to niko nema pravo bez obzira na političko uverenje o vođstvu države.

Gostujući u jutarnjem programu Panon RTV-a predsednik pokrajinske Skupštine, Ištvan Pastor je konstatovao da su događaji iz proteklih dana svojim tokom privukli veliku pažnju javnosti i da se dogodilo ono „za šta smo verovali da ovde ne može da se dogodi".

„Smatram da je Vučićevo oglašavanje u nedelju i juče prihvatljivo za svakog normalno mislećeg građanina. Događaji od subote su bili pripremani. Vidi se da postoji komešanje unutar same opozicije i namera za radikalizaciju, i u subotu i nedelju smo videli vrhunac toga" izjavio je Ištvan Pastor u intervjuu za Subotički mađarski radio Panon RTV-a.

Pannon RTV

On je ponovio da nema dileme da ljudi mogu da se okupe i protestuju, ali u okviru zakonskih odredaba. „Niko u ovoj državi ne želi da spreči ljude da protestuju, zvižde, viču, pa i ukoliko ih toga nije sramota da psuju, ali granica je primena sile i niko na to nema pravo bez obzira šta misli o rukovodstvu države, o političkoj većini i svojim oponentima. Ne postoji nivo frustracije koji daje za pravo na ono što se u subotu i nedelju dogodilo " rekao je lider Saveza vojvođanskih Mađara.

Za njega je zapanjujuće i učešće srednjoškolaca, i ne želeći da im odrekne pravo na mišljenje o državi, trenutnoj situaciji i svojoj budućnosti, smatra da su organizatori protesta trebali pokazati meru ne izlažući mlade ovakvoj situaciji i koristeći ih kao sredstvo za nove napetosti.

„Opozicioni partijski lideri koriste proteste kao sredstvo da bi se  pozicionirali i za to im ni jedna cena nije previsoka. Nemaju unutrašnje kočnice, niti su njihove izjave u korelaciji sa činjenjem. Vidljivo je na protestima i u Beogradu, ali i ovde u okolini, da postoji nedostatak  političkog programa, ideja, podrške, legitimiteta, i te u politici važne opruge pokušavaju da premoste i prikriju uličnim protestima. Nema apsurdnije slike od napada na RTS od strane onih koji stalno pričaju o slobodi medija, koji to ističu kao svoju najvidljiviju zastavu. Oni upadaju u RTS, koji je javni servis i na silu žele da upadnu u program i da odrede ko će i šta govoriti. Kakav je onda odnos između ova dva događaja? To valjda najbolje pokazuje apsurdnost čitave situacije" rekao je Pastor.

Pannon RTV

U intervjuju za Subotički mađarski radio, Ištvan Pastor govorio je i o potrebi rešavanja problema dugog čekanja na granici sa Mađarskom kako za putnička vozila, tako i za teretni saobraćaj. Na tu temu protekle sedmice razgovarao je i sa Laslom Palkovičem, mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju, koji se dan kasnije, 15. marta, sreo i sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

„Pregled teretnih vozila na granici zahteva složenu proceduru gde svako vozilo mora da prođe kroz rendgen i na izlasku iz zemlje, i potom na ulasku u drugu zemlju. To nije političko pitanje, već tehnički i bezbednosni zahtev, kao odgovor na migrantsku krizu" rekao je Pastor dodajući da je moguće rešenje za ubrzavanje protoka na granici da vozilo jednom prolazi kroz rendgen, ali da su prisutni carinici obeju susednih zemalja.

U najavi je i produženje rada graničnih prelaza Horgoš 2 - Reske i Bački Vinogradi –Ašothalom, na 24-oro časovno radno vreme.

„Neophodno je povećati kapacitete velikih prelaza poput Horgoša – Reske i da se tu otvori više traka. U doglednom vremenu očekujemo i produženje radnog vremena graničnih prelaza Horgoš 2 –Reske i Bački Vinogradi – Ašothalom. Jjasno je da je to zahteva i finansijska, organizaciona i kadrovska rešenja, ali su sadašnji zastoji na granicama neodrživi" rekao je Ištvan Pastor.

Pannon RTV

Lider Saveza vojvođanskih Mađara govorio je i o sutrašnjem glasanju za opstanak vladajuće partije Mađarske, FIDES-a u okviru grupacije narodnih partija u Evropskom parlamentu. SVM je član Evropske narodne partije i Ištvan Pastor je rekao da je juče razgovarao sa predsedavajućim Jozefom Dolom.

„Rekao mi je da se traži kompromisno rešenje" kaže Pastor koji je situaciju unutar grupacije ovih partija u Evropskom parlamentu opisao kao „razbijanje glava svima koji kažu istinu, pogotovo ukoliko su mali, jer se uvrežilo mišljenje u Evropskoj politici da je istina samo kod velikih i moćnih".

„U razgovoru sa predsedavajućim Dolom rekao sam da je apsurdno izbacivanje FIDES-a jer ukoliko se pogledaju osnivački akti Evropske narodne partije vidljivo je da sve ono što FIDES čini je u skladu sa tim osnivačkim dokumentima. Mi ćemo glasati u korist FIDES-a, a njihovo moguće izbacivanje načiniće presedan po kojem će svako svakog moći da izbaci, ukoliko ima dovoljno pristalica za svoju inicijativu. Organizacije koje su pokrenule izbacivanje FIDES-a sve zajedno nemaju političku težinu u svojim državama koju ima sam FIDES" rekao je Ištvan Pastor.

opozicija
Ištvan Pastor

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.