Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Pastor: Pokrajinska Vlada biće formirana do 29. oktobra

2020.10.13
10:46
2020.10.13
16:31
Forrás
Pannon RTV
Tokom protekle sedmice odvijali su se dogovori kao deo postizborne procedure. Na ovim pregovorima donete su odluke o rukovodstvu u javnim preduzećima i institucijama u lokalnim samoupravama.

U razgovoru za jutarnji program na Panon RTV-u Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine rekao je da iako u javnosti nisu bili vidljivi, protekle sedmice odvijali su se bitni dogovori oko podele resora u lokalnim samoupravama. „To je veliki i zahtevan posao, ali i trenutak kada se u lokalnim izborima može reći da je stavljena tačka na „i"" rekao je Pastor za Subotički mađarski radio.

Pannon RTV/Huszár Dániel

On je naglasio da se razgovaralo o 34 lokalne samouprave i da kao što su izborni rezultati 21. juna bili izuzetni takvi su sada i rezultati pregovora i da SVM-u omogućavaju da ostvari ono što je smatrao važnim u izbornoj kampanji i za šta su dobili poverenje glasača. „To znači i da treba da zasučemo rukave, jer su u pitanju veći brojevi, teren je veći i zadaci su srazmerno veći, zbog toga se treba pripremiti, uključiti nove ljude i postaviti one koji su spremni za rad. U naredne četiri godine ima mnogo prostora u kojima možemo da usmerimo naše aktivnosti i koji će od nas zavisiti" rekao je Pastor.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Rezultate političkog dogovora prihvatilo je i odobrilo i Predsedništvo i Savet stranke, a personalna rešenja treba da budu ponuđena do 23. oktobra. Pastor je ocenio da je sada na Srpskoj naprednoj stranci, kao partiji koja je dobila najviše glasova na izborima da donese odluke i predloži personalna rešenja, ali i da očekuje da će do 29. oktobra biti formirana pokrajinska vlada, a da će do 3. novembra, kada ističe zakonski rok od 90 dana,  to biti okončano i na republičkom nivou.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Ištvan Pastor govorio je i o paketu ekonomske pomoći Evropske komisije za zapadni Balkan. On je rekao da u budžetu Evropske unije koji se sada usvaja za period od 2021. do 2029. godine predviđeno  oko devet milijardi evra za tri ciklusa IPA projekata za čitav prostor zapadnog Balkana. Detalji tog plana tek će uslediti, ali to je mogućnost koja će se, kako je Pastor ocenio, proširiti i organski se nadopuniti sa potencijalima koji stoje na raspolaganju Srbiji sa paketom ekonomskih mera iz  Vašingtonskog sporazuma. Dodao je da je iz ugla vojvođanskih Mađara izuzetno značajno da je Mađarska u potpunosti podržala donošenje ovakvog budžeta, i veruje da će podržati i njegovu realizaciju na ovom terenu.

Pannon RTV/Huszár Dániel

„Što se tiče izveštaja Evropske komisije, on je kao čardaš, dva koraka levo, dva koraka desno, vrlo je uravnotežen, vrlo izmeren, i poput koraka čardaša, ne vodi nikuda, to je neka vrsta tapkanja u mestu. Mislim da to ne govori o Srbiji, već u kojoj meri je Evropska unija spremna za proširenje, koliko je spremna sebe da posmatra ozbiljno. Mislim da je odgovor da  nije, kao što nije spremna da prihvati proširenje o kojem govori i koje svi očekujemo. To je loša poruka, ali ne kvalifikuje nas, već Evropsku uniju za koju vidim da nezavisno od toga šta govori, u stvari je zauzeta sama sobom, unutrašnjim trvenjima, unutrašnjom politikom svojih zemalja članica, i zbog toga i pišu ovakva saopštenja kojima potvrđuju svoja tapkanja u mestu i nikakav učinak" rekao je Pastor.

Pannon RTV/Huszár Dániel

I ovoga puta predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine pozvao je građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera, nose maske i drže rastojanje. On je izrazio sumnju da je moguće ponovno uvođenje oštrih ograničenja kao što je to bilo proletos, jer su ljudi iscrpljeni i to bi imalo i negativne posledice po ekonomiju, ali je upravo zbog toga, naglasio je, važno da se građani pridržavaju propisanih mera.

Ištvan Pastor
pokrajinska vlada

Najnovije

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.