Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Pazi šta želiš!

2023.09.05
08:19
2023.09.05
16:49
Forrás
Pannon RTV
Tajnovita bića promenljivih oblika, vile i goblini – bajka za odrasle o mračnom svetu. Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta sezonu je započela izuzetnim pozorišnim delom „Avet“ savremene engleske spisateljice Karil Čerčil.

Ovo je i režiserki debi Ane Šifliš u Subotici. Ana je završila na odseku za režiju lutkarstva, a čudesni svet „Aveti“ omogućio je i lutkarska rešenja. Komad predstavlja nerealni svet, Avet iz pozadine upravlja dešavanjima, a nekada se pojavljuje i nastoji da u svoj magični krug uvuče i Lili i Džosi, dve tinejdžerke. Rediteljka kaže da je Avet u ovom obliku prisutna u svakodnevnom životu ljudi.

„Moje prvo čitanje je bilo, da postoje oni trenuci kada potpuno bez razloga rano ujutru sebe ispolivaš kafom, i to dok je držiš u ruci. To je kao kada te neko gurne i ti ne razumeš zbog čega se to dogodilo. Moja vizija je da tada neko stoji pored tebe, to je Avet, koja se našalila. Ili ona koja je izvukla stolicu ispod tebe, malo se poigrala sa tobom i nikada ne znaš dokle će to ići“ kaže Ana Šifliš, rediteljka.

Tekst koji je preveo Kornel Hamvai, na jedan zabavan, duhovit bio je ne mali izazov za glumce i gledaoce.

„U prvom redu trebalo je razrešiti jer je sve igra reči iza koje je trebalo staviti nameru i smisao, osim osnovnog razumevanja. Sećam se da je taj proces trajao satima“ kaže Hermina G. Erdelji, glumica Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta.

Po priči Avet ispunjava sve čovekove želje, ali se posledice toga ne znaju. Ova predstava i odraslu publiku može zainteresovati za lutkarsko pozorište. 

Avet
Ana Šifliš
Hermina G. Erdelji
Drama na mađarskom jeziku
Narodno pozorište Subotica

Najnovije

12:47, Frissítve: 16:49

Ovako vide Mađare u svetu

Rihard Robert Kiš, dobitnik nagrade Prima Primissima za turističko novinarstvo, u ponedeljak posle podne u biblioteci „Jožef Atila“ u Kanjiži predstavio je četvrto prošireno izdanje svoje knjige „Ovako vide Mađare u svetu“.
15:55, Frissítve: 17:28

Sastali se Orban i Dodik u Budimpešti

Mađarski premijer Viktor Orban je primio u karmelićanskom samostanu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Viktor Orban je rekao da Mađarska na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku gleda kao na svoje časne komšije.

Najčitanije

Dan bećara na Šupljaku

Kada se govori o Danu bećara na Šupljaku, onda je prva asocijacija dobro raspoloženje, ukusna hrana i mnoštvo zanimljivih dešavanja.