Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Pazite, gde bacate korišćene rukavice i maske

2020-03-28
22:20
2020-03-28
22:25
Forrás
Pannon RTV
Za razgradnju svakodnevnih gumenih rukavica potrebno je par stotina godina. U trenutnoj situaciji sve više je smeća, tojest bačenih rukavica i maski, tako i na subotičkim ulicama.

Gumene rukavice, zavisno od sastava, razgrađuju se između 200 i 1000 godina, baš kao i plastične kese. Ako promenimo samo po tri para rukavica dnevno, proizvedemo 180 komada plastičnog otpada mesečno.

Danas postoji mnogo vrsta gumenih rukavica, uprkos činjenici da u poslednje vreme nema uvek ovog popularnog artikla u apotekama. U slučaju elastičnih, medicinskih rukavica latex za jednokratnu upotrebu važno je obratiti pažnju gde i kako se bacaju nakon upotrebe.

Ismail Nezirović: “Ove rukavice su za jednokratnu upotrebu. Zato, kad dođem kući, skinem ih i bacim gde treba a ne bilo gde na ulicu. Oni su kontaminirani. Oni koji ih bacaju na ulici, verovatno i po kući sve razbacaju.”

Većina gumenih rukavica i maski su otpad koji se ne može reciklirati. Iz ovog razloga važno ih je nakon upotrebe razdvojiti od ostalog smeća. Jožef Šihelnik, sekretar Udruženja za zaštitu životne sredine “Arhus” smatra da je najbolje ako ih odložimo u kućni plastični otpad: “U slučaju da je normalno organizovano odnošenje plastike i postoje određena mesta za sakupljanje gde ih ljudi mogu odneti ili baciti. Na odgovarajuće mesto, gde ne postoji rizik za zarazu. Očigledno je da bi se takve tačke mogle formirati oko zdravstvenih domova, samo je bitno da su zatvorene.”

Trenutno je u srpskim apotekama kupovina gumenih rukavica i maski po osobi ograničena. Ipak, važno je da oni ne završe na ulici.

rukavice
maske
koronavirus

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.