Ugrás a tartalomra
Csubrilo Zoltán

Pažnja! Opasnost od krpelja!

2020.05.07
18:33
Forrás
Pannon RTV
Nakon blage zime i trenutno toplo vreme takođe pogoduje krpeljima. Prema mišljenju stručnjaka, važno je čuvati se od ovog parazita, jer on može u sebi nositi bakterije štetne i za ljude.
Csubrilo Zoltán

Najbolja metoda protiv ujeda krpelja je prevencija. Taj princip sledi i Jožef Molnar, koji u prirodi provodi dosta vremena i kao pecaroš, ali i sa porodicom: „Krpelja je bilo, a ja mislim da će ih i biti, jer u današnje vreme ne prskaju na isti način, ili ne prskaju sa preparatom koji bi bio odgovarajući, pa se razmnožavaju. Dakle, oni su prisutni, oni su među nama, zato koristimo sprej, to je najbolja odbrana protiv njih, ali imamo i tu mast i onda sa njom."

Uprkos tretmanu, može se dogoditi da ipak na sebi pronađemo krpelja. Dr Margit Pajor, lekar opšte prakse, smatra da je uklanjanje krpelja vrlo jednostavan proces, ali je važno da to uradimo pravilno.

Csubrilo Zoltán

Preporučljivo je da se za uklanjanje krpelja obratite stručnjaku, ali ga, ako smo jako pažljivi, možemo ukloniti i sami - objasnila je Margit Pajor: „Na površini kože krpelja treba uhvatiti neposredno kod vrata, sa odgovarajućom pincetom. Sa energičnim pokretom, ali ne trzajem, treba izvući glavu krpelja i pipke, uz blagi okret u suprotnom smeru od smera kretanja kazaljke na satu."

Ujedi krpelja mogu, između ostalog, biti odgovorni i za razvoj lajmske bolesti. Ako smo na svojoj koži već imali krpelja, onda to područje treba nadgledati najmanje 30 dana, jer je to inkubacioni period bolesti, a ukoliko se za to vreme pojave bilo kakve promene, treba odmah konsultovati stručnjaka.

Pažnja
opasnost
krpelj
parazit
bakterije
Margit Pajor
uklanjanje
bolest

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!