Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Penzionerske kartice važe od prvog oktobra

2023.09.19
16:16
2023.09.19
21:21
Forrás
Pannon RTV
Penzionerske kartice važe od prvog oktobra. Tim povodom je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje danas potpisao sporazume o saradnji sa još 16 privrednih subjekata. Prikazivanjem kartice penzioneri mogu ostvariti odgovarajuće popuste,

Zahtevi za nove penzionerske kartice u Srbiji se mogu podneti od 15. marta 2023. godine. Taj dokument vam daje pravo na određene popuste u određenim prodavnicama i ustanovama širom Srbije.

Kartice su počele da se isporučuju krajem avgusta. Za njih se prijavilo više od 860 hiljada penzionera. Fond penzijsko i invalidsko osiguranje će zainteresovane penzionere obavestiti o tome kada će dobiti taj dokument. Do sada se za učešće u ovoj akciji, u koju se uključila i Privredna komora Srbije, prijavilo više od 600 kompanija.

Milun Trivunac, direktor Privredne komore Srbije: „Pored najvećih trgovinskih lanaca, treba pomenuti i apoteke, mesare, pekare i druge institucije koje su neophodne za život i kupovnu moć naših penzionera, koji takođe učestvuju u ovoj akciji. Treba pomenuti i veliki broj zdravstvenih ustanova, apoteka, ambulanti i tako dalje, koji učestvuju u akciji.”

Penzije su ove godine već dva puta povećane, a do 5. decembra će svi penzioneri u Srbiji dobiti i jednokratnu pomoć od 20 hiljada dinara - rekao je Relja Ognjenović. Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje je naglasio da će se ta politika nastaviti i ubuduće. „Nastavak te politike je i penzionerska kartica nove generacije, sa kojom smo želeli da uvedemo još jednu meru, pored novčanih davanja i odlazaka penzionera u banje, sa kojom će novac penzionera tokom trošenja vredeti više.”

Penzioneri čija su mesečna primanja ispod 40 hiljada dinara, tokom kupovine mogu da skupljaju i bodove. Za svakih potrošenih 500 dinara može se zaraditi jedan poen. Prijava za karticu nije vezana za datum. Za nju se može prijaviti svako ko u međuvremenu postane penzioner.

Siniša Mali, ministar finansija, Srbija: „Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je već počeo da distribuira kartice na kućne adrese prijavljenih penzionera. Oni koji se još nisu prijavili to mogu učiniti u bilo kom trenutku, onlajn na sajtu Fonda PIO, ili u ekspoziturama Pošte Srbije, čak i u ekspoziturama Poštanske štedionice i ispostavama Fonda PIO. Popunjavanje formulara je veoma jednostavno, kao i sam proces prijave.”

U Srbiji ima ukupno 1,7 miliona penzionera.

penzionerske kartice
penzija
plata
Milun Trivunac
Privredna Komora Srbije
Relja Ognjenović
Siniša Mali

Najnovije

16:27

Struja od novembra skuplja za 8 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za 8 odsto, saznaje RTS. Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara. Struja je prethodno poskupela 1. maja.

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.