Ugrás a tartalomra

Petefi autobus stigao i u Suboticu

2023.10.01
14:56
2023.10.01
16:24
Forrás
Pannon RTV
Na svoju poslednju stanicu u Vojvodini – Petefi bus tigao i u Suboticu.

U okviru vojvođanskog programa „Pokreni se! Petefi!“ u protekla tri dana putujuća izložba budimpeštanskog Muzeja književnosti „Petefi“ pod nazivom „Prošli smo celom domovinom“ posetila je šest vojvođanskih naselja.

Prvobitni plan je bio da Petefi bus stane na glavnom gradskom trgu u Subotici, ali je iz tehničkih razloga ulaz morao biti zatvoren, zbog toga je ispred ulaza na trg, bus postavljen u Štrosmajerovoj ulici, kod ugla Gradske kuće i tu je dočekivao posetioce. O pojedinim događajima iz života Petefija učenici iz Subotice i okoline mogli su da saznaju kroz interaktivnu izložbu.

„Iskreno, jako sam se iznenadila, jer nisam ovo očekivala. Mislila sam da ćemo videti biste, ili nešto slično, a ne da ćemo biti u autobusu. Mislim da je ovo veoma moderno, stvarno nisam očekivala da ćemo biti u busu. Po meni zaista je bilo dobro predavanje, zidovi su veoma lepi i sve je veoma moderno“ kaže Kiara Miškolci, iz osnovne škole „Karas Karolina“ u Horgošu.

Hana Antal iz osnovne škole „Sečenji Ištvan“ u Subotici kaže: „Nemam omiljenu pesmu, ali volim Petefija, ima lepe pesme. A izložba mi se jako dopada.

- Šta je ono što ti se najviše dopalo?

- Ne znam još, nisam još sve pogledala, ali je veoma lepo.“

Petra Botka iz osnovne škole „Sečenji Ištvan“ u Subotici je rekla „Mislim da je predavanje jako dobro, jako mi se dopalo.“

Petefi bus je na put pošao pre više od godinu dana i Subotica je 219. naselje koje je posetio. Do sada je više od 60 hiljada posetilaca videlo izložbu. Ova putujuća izložba obišla je naselja u Mađarskoj i preko granice, a učenicima se postavka dopala upravo zbog interaktivne forme.

„Izložba na različite intearktivne načine približava više događaja iz njegovog života: bilo da je to ljubav sa Julijom, prijateljstvo sa Janošem Aranjom, vreme revolucije, peštanski modni časopis, vojska, Nacionalna pesma, detinjstvo, porodica. Pod interaktivnim sredstvima treba zamisliti da postoje ekrani, karte u zidovima koje mogu da izvuku. Dakle, deca sve redom mogu da dodirnu“ objašnjava Ildiko Kraša, muzejski pedagog i kustos izložbe iz Muzeja književnosti „Petefi“.

Organizator turneje u Vojvodini je Centar za obrazovanje, istraživanje i kulturu vojvođanskih Mađara. Oni su obezbedili lokacije, organizovali posete i održavali kontakte sa školama.

„To je tako funkcionisalo da smo obaveštavali škole o ruti. Tako da ne samo na onim mestima na kojima je stajao autobus, nego i iz okoline su se javljale škole sa po dvadeset grupa“ kaže Andrea Đerman, referent za marketing u  VM4K. 

Pujutujuću izložbu "Prošli smo celom domovinom"  budimepštanskog Muzeja književnosti "Petefi"  uskoro će moći da posete učenici iz Slovačke i Pomurja. 

Petefi Šandor
Petefi autobus
Subotica

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.