Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Borsos Mátyás

Peter Sijarto: Migraciona situacija sve teža

2019-11-22
07:39
Forrás
MTI
Migraciona situacija se pogoršava, a broj migranata na Zapadnom Balkanu se približava brojki od 100 hiljada.

To je rekao Peter Sijarto u četvrtak u Beču, na panel konferenciji Međunarodnog centra za razvoj migracione politike. Mađarski ministar spoljnih poslova je podsetio da je, prema izveštajima iz Turske, od početka januara do kraja oktobra na granici uhvaćeno 350 hiljada ilegalnih migranata na turskoj teritoriji, 80 hiljada više nego cele prošle godine, a do kraja ove ima još dva meseca. On je dodao da konflikti u okolini  Evrope ne idu u pravcu rešavanja migrantske krize, već naprotiv, odnosno da će se pritisak od strane onih koji žele ući u Evropu putem ilegalne imigracije, povećavati.

Peter Sijarto je naglasio da bi bilo vreme da institucije u Briselu, Evropska unija i međunarodna zajednica promene svoju migracionu politiku, koja trenutno i dalje podstiče novi talas migracija, umesto da olakša povratak onih koji su napustili svoje domove ili da poboljša sigurnost onih koji ostali u svojim domovima, kako oni ne bi krenuli na put. Zbog svih ovih razloga, kako je naglasio, pod hitno bi trebalo promeniti fokus migracione politike u Briselu.

Ministar je podsetio da je Mađarska dokazala da se migracija može zaustaviti. Pored toga daje dobar primer da pomoć treba dostaviti ugroženih zemljama, a ne brigu doneti ovde. Mađarska je sa  40 miliona dolara pomoći postigla da  50 hiljada hrišćana može ostati u Siriji, Iraku, Libanonu ili da se tamo može vratiti. To je primer koji daje rešenje, koji treba slediti , rekao je Peter Sijarto.

Peter Sijarto
migracija

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije