Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Počela izgradnja brze pruge od Novog Sada do Kelebije

2021.11.22
17:08
2021.11.22
17:17
Forrás
Pannon RTV
Svečanosti povodom početka radova prisustvovali su Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova i Bo Čen, ambasador Kine u Beogradu.

Kod Novog Sada je otpočela izgradnja železničke pruge ka Kelebiji, koja je deo brze pruge od Beograda do Budimpešte. Prema planovima radovi na srpskoj strani treba da budu završeni do kraja 2024, a na mađarskoj strani do 2025. godine. Kada bude završena za dva sata i pet minuta stizaće se od Novog Sada do Budimpešte.

Pannon RTV

Otpočeli su radovi na izgradnji brze pruge na deonici koja spaja Novi Sad i Kelebiju. Svečanom polaganju kamena temeljca pored Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i Bo Čena, ambasadora Kine u Beogradu prisustvovao je i Peter Sijarto. Mađarski ministar spojne ekonomije i spoljne politike je u svom obraćanju istakao formiranje novog svetskog poretka u kojem neprestano jača uloga Istoka. Kako je rekao, Mađari i Srbi, zastupajući svoje nacionalne interese, odlučili su da imaju koristi od novog svetskog poretka.

„Obnova pruge između Beograda i Budimpešte doprineće značaju Srbije i Mađarske u regionu. Ova investicija otvara nova radna mesta i povezuje bliže dva glavna grada. U krajnjem redu i dve države. Ne za druge, nego i mi Mađari i Srbiji, i Srbi i Mađari želimo da budemo među dobitnicima novog svetskog poretka. U tome će nam pomoći ova investicija."

Pannon RTV

Ukupna dužina deonice od Novog Sada do Kelebije je 108,2 kilometra. Na ovoj trasi planirano je ukupno 49 nadvožnjaka i podvožnjaka. Aleksandar Vučić je rekao da će izgradnja železnice obezbediti stanovništvu viši kvalitet života.

„Tačno za tri godine biće završena pruga Beograd-Novi Sad-Vrbas-Subotica-Kelebija. Biće završena pre kraja 2024. godine, a na mađarskoj strani radovi će biti završeni u prvoj polovini 2025. godine. To je tu, to je već sutra. To je samo za tri godine. Ne smemo da zaboravimo da tri decenije nismo znali šta znači dobar voz, dobra pruga. Većina je ni ne koristi. Kada bude gotova, uživaćemo u njoj."

Pannon RTV

Sijarto je istovremeno najavio da će uskoro otpočeti i izgradnja mađarske deonice železničke pruge.

„Obaveštavam gospodina predsednika i vas da i pripremni radovi na obnovi pruge u Mađarskoj napreduju punom parom. Prošlog meseca smo dobili konačnu građevinsku dozvolu. Radovi će trajati tri godine, tako da će 2025. godine u Mađarskoj u punoj dužini biti završena nova železnička pruga."

Pannon RTV

Ovo je projekat koji će na severu Srbije, odnosno u Vojvodini sve da promeni – istakao je predsednik srpske države. Na skupu je naglasio važnost srpsko-mađarskog prijateljstva.

„Kada slušate premijera Orbana, kada slušate Petera Sijarta na svakom forumu, vi ste zaista ponosni što su nam to susedi, ponosni ste što su nam to komšije i kada su oni negde, a mi nismo prisutni, vi znate da ćemo mi biti zastupljeni, i da će nas braniti iskreno, ne onako da bi nama preneli da su nas branili, a da u stvari ništa ne urade, već iskreno budu na našoj strani. Baš kao što smo mi na njihovoj."

Železnička pruga Beograd-Budimpešta kroz Srbiju će prolaziti u dužini od 180 kilometara. Prema rečima predsednika Srbije za svega dva časa će se stizati od Novog Sada do Budimpešte. Ovaj projekat je deo ranijeg sklopeljnog sporazuma između Mađarske, Srbije i Kine pod nazivom „Jedan pojas, jedan put".

brza pruga
Novi Sad
Kelebija
Aleksandar Vučić
Peter Sijarto

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.