Ugrás a tartalomra
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

2023.02.01
16:14
2023.02.01
16:27
Forrás
Pannon RTV
Gasovod u Srbiji biće dugačak 109 kilometara, a ukupna dužina koja prolazi kroz obe zemlje 170 kilometara. Ovaj projekat je važan i sa stanovišta zemalja članica EU. Godišnje će se gasovodom transportovati 1,8 milijardi kubnih metara gasa.

Na obeležavanju početka radova prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev. Vučić je naglasio da ovaj dan nije važan samo za dva naroda i dve države. Prema njegovim rečima, ova investicija je značajna za ceo region.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Ovde ide, ovde će moći da prođe u pravcu Srbije 1,8 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem nivou, ali je on dvosmeran, i iz Srbije će moći da ide 150 miliona kubnih metara gasa godišnje. Mi ćemo, i kasnije moramo, da povećamo naše kapacitete.”

Ukupna vrednost izgradnje gasovoda je 85,5 miliona evra. Od toga Evropska investiciona banka daje 25 miliona u vidu kredita, Evropska unija daje 49,6 miliona u grantu, dok preostali iznos pokriva Srbija. Radovi obuhvataju izgradnju dvosmerne magistralne linije za deonicu između Niša i Dimitrovgrada u Bugarskoj, kao i izgradnju četiri merno-kontrolne stanice i pratećih objekata.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Ovo je važan evropski projekat, jer ćemo moći da snabdevamo i druge zemlje na Zapadnom Balkanu, gde ćemo mi za njih biti tranzitna zemlja, kao što je Bugarska za nas. Bugarska je vrlo pouzdana zemlja i u ovim teškim uslovima ni jedan jedini dan nismo imali problema sa Bugarskom, što se tranzita tiče.”

Prema planovima, priključak će biti završen do sredine ove godine. Ugovor o izgradnji interkonektora između Niša i Dimitrovgrada u Bugarskoj, dve strane su potpisale 2010. godine.

interkonektor
gas
Srbija
Bugarska

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.