Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Počela je berba u horgoškim vinogradima

2023.09.14
11:04
2023.09.14
16:43
Forrás
Pannon RTV
Prema rečima proizvođača, u odnosu na to da se radi o peskovitom području, sadržaj šećera je odgovarajući, kreće se između 17 i 23 stepena, ali će rod biti manji nego prošle godine.

Berba grožđa u vinogradu Akoša Balinta u punom je jeku. Radovi su počeli početkom nedelje, branjem sorti grožđa Frankovka i Šardone. Godina je bila naklonjena grožđu, iako je pepelnica više puta napala same voćke. Prema rečima stručnjaka, berba može da počne kada seme grožđa već postane smeđe.

„Sada se proizvođač već nada da će sok i mušt dospeti u podrum. Grožđe je lepo, dakle zdravo je. Uspeli smo da ga zaštitimo od vremena, neprilika i bolesti. Nismo oduševljeni sa nivoom šećera, ali u odnosno na to da se radi o peskovitom području, dakle o ovom regionu, ono što možemo da uberemo sa tim nivoom šećera, odgovara, a to je 17, 18 stepeni.”

Berba još nije počela u vinogradu Ištvana Balinta iz Horgoša. Uprkos tome, već se sada vidi da će prinos biti nešto manji nego prošle godine, jer su bobice lagane, što je posledica nedostatka padavina. To je jedan od razloga zašto mnogi ljudi kupuju grožđe ove godine. Poljoprivrednici u Srbiji traže oko 100 dinara za kilogram grožđa, dok su proizvođači u Horgošu pristali na 80 dinara.

„Poznato je da je u Srbiji rodilo vema malo grožđa. Sa jedne strane ga je odnela bolest, a sa druge da je potukao grad. Posebno za belu sortu, rizling, njega možete prodati 10 tona odjednom, potražnja je velika. Nema tolike potražnje za crvenim grožđem, ali je i ono traženo.”

Proizvođači se sada nadaju da padavine predviđene za narednih nekoliko dana neće stići u naš region, jer čak i jedan dan kiše tokom berbe može u velikoj meri uticati na sadržaj šećera u voću.

berba
grožđe
vinograd

Najnovije

12:47, Frissítve: 16:49

Ovako vide Mađare u svetu

Rihard Robert Kiš, dobitnik nagrade Prima Primissima za turističko novinarstvo, u ponedeljak posle podne u biblioteci „Jožef Atila“ u Kanjiži predstavio je četvrto prošireno izdanje svoje knjige „Ovako vide Mađare u svetu“.
15:55, Frissítve: 17:28

Sastali se Orban i Dodik u Budimpešti

Mađarski premijer Viktor Orban je primio u karmelićanskom samostanu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Viktor Orban je rekao da Mađarska na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku gleda kao na svoje časne komšije.

Najčitanije

Dan bećara na Šupljaku

Kada se govori o Danu bećara na Šupljaku, onda je prva asocijacija dobro raspoloženje, ukusna hrana i mnoštvo zanimljivih dešavanja.