Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Počela nastava u Vojvodini

2019-09-02
21:00
2019-09-02
21:17
Forrás
Pannon RTV
U vojvođanskim školama je danas 1.318 đaka prvaka započelo školovanje na mađarskom jeziku. U većini obrazovnih ustanova su ih dočekali svečanim programom.

Tako je bilo i u Osnovnoj školi 10. oktobar. Stariji učenici su prvacima i njihovim roditeljima pripremili lep program: recitovali su, pevali i plesali. 
 

U ovoj ustanovi je u školsku 2019/2020 godinu upisano ukupno 48 đaka prvaka, od kojih će njih 18 učiti na mađarskom nastavnom jeziku, a 30 učenika na srpskom – kaže Melinda Đurić-Kiš, direktor Osnovne škole 10. oktobar: „Svaka školska godina donosi novosti ne samo za roditelje i  đake, nego i za ustanovu. Ima dosta izazova, novina i za nastavnike. Trudimo se da učenicima  obezbedimo što kvalitetniju nastavu.”

Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje je takođe prisustvovao na svečanosti povodom otvaranja nove školske godine. On je u svom pozdravnom govoru naglasio da svi moramo da cenimo našu budućnost - naše učenike, našu decu - kako društvo, tako i politika. Govorio je i o ulaganjima. Za poboljšanje kvaliteta obrazovanja do sada je izdvojeno više od 564 miliona dinara. Mihalj Njilaš je dodao: „Ove godine je nešto više od 1.300 đaka prvaka krenulo u školu, koji će učiti na mađarskom nastavnom jeziku. Ovaj broj je svake godine sve manji. Želimo da to promenimo, tome služe i demografske mere. Mislim da će uskoro ovaj broj početi da raste.”

Na kraju svečanosti je napravljena zajednička fotografija, nakon čega je učiteljica uvela decu u učionicu. Sledile su zabavne igre u cilju boljeg upoznavanja i druženja. Sve situacione igre su osmišljene tako da prvacima olakšaju početak škole.
U pokrajini je danas počela nova školska godina za oko 232 hiljade dece i đaka u 44 predškolske ustanove, 382 osnovne škole i 129 srednjih škola.

nastava
osnovna škola
Mihalj Njilaš
Subotica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije