Ugrás a tartalomra

Počelo štampanje glasačkih listića

2023.12.06
16:15
2023.12.06
16:21
Forrás
RTS
Štampanje glasačkih listića za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine počelo je oko 9 sati u štampariji JP "Službeni glasnik".

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije (RIK) izjavio je za RTS da će naši državljani na 81 mestu u inostranstvu moći da glasaju, što je rekordan broj u odnosu na protekle izborne cikluse.

Vladimir Dimitrijević, izjavio je za RTS, da je RIK na sednici 3. decembra, prema rešenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave utvrdila ukupan broj listića na kojima će se 17. decembra glasati na izborima za narodne poslanike.

"Štampaće se ukupno 6.500.165 glasačnih listića na ukupno 29 jezičkih varijanti. Na srpskom će se štampati na papiru A4 na jezicima, na papiru A3 sa dve ili tri jezičke varijante, a na A2 sa četiri ili pet jezičkih varijanti", objašnjava Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, u štampariji JP "Služeni glasnik" su i i predstavnici proglašenih izbornih lista, brojnih medija, domaći i strani posmatrači, kao i predstavnici radne grupe za štampanje izbornog materijala RIK-a.

"U Srbiji će se glasati na ukupno 8.273 biračka mesta, od čega 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81, što je rekodan broj, u inostranstvu u 35 država", naveo je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, i ostali izborni materijal štampaće se u prostorijama JP "Službeni glasnika", nakon čega će koordinatori RIK-a podeliti materijal lokalnim izbornim komisijama najkasnije do 12. decembra.

"Lokalna izborna komisija će izvršiti primopredaju izbornog materijala najkasnije do 15. decembra, dok 17. decembra idemo na birališta", kaže predsednik RIK-a.

RIK je 1. decembra odlučio da će glasački listići za izbor poslanika biti boja svetla kajsija, dok će kontrolni listići biti plave boje.

izbori 2023
Vladimir Dimitrijević
Republička izborna komisija
RIK
Izbori 2023

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.