Ugrás a tartalomra

Počeo je Treći susret mađarskih medija iz Karpatskog basena

2023.12.09
11:30
2023.12.09
17:04
Forrás
Pannon RTV
U Višegradu je svečano otvoren Treći susret mađarskih medija iz Karpatskog basena.

Otvaranju su, između ostalih, prisustvovali Bence Tužon, mađarski ministar pravde, Janoš Arpad Potapi, mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku i Tamaš Tot-Holo, predsednik Nacionalne asocijacije medija u Mađarskoj. Na skupu je istaknuto da je postignuto nacionalno ujedinjenje, i da je važno da i mediji budu deo te priče. U toj oblasti postoji još mnogo načina za dalji razvoj i ostvarivanje saradnje.

Mediji se neprekidno menjaju, a prilagođavanje tim primenama je izuzetno važno. Sa širenjem društvenih medija, praktično su svi građani postali kreatori medijskog sadržaja. U toj novoj situaciji mediji moraju pronaći svoje mesto. Odvojiti važno od beznačajnog, istinito od lažnog – to je najveći izazov današnjice. Da budemo u stanju da razmišljamo o tome kako mi Mađari možemo da odgovorimo na izazove budućnosti. Cilj je kvalitetna komunikacija, cilj je saopštavanje istine - to treba da bude pred očima novinarima, naglasili su učesnici skupa.

Bence Tužon, ministar pravde, Mađarska: „Ja želim da mi budemo u stanju da razmišljamo o tome kako da odgovorimo na izazove budućnosti. Za pravne i medijske izazove budućnosti. Kako ćemo mi Mađari, mađarski medijski profesionalci, znati da odgovorimo na ta pitanja, da obezbedimo kvalitetnu komunikaciju i da budemo u stanju da prenosimo istinu, i to na način da ona dopre do publike, i da možemo da odvojimo značajno od nebitnog, i istinu od neistinitog.”

Razlog zašto smo sada ovde zajedno jeste taj što smo Mađari, i što gradimo jedinstvo nacije već 15. godina - izjavio je mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku Janoš Arpad Potapi na otvaranju Trećeg susreta mađarskih medija iz Karpatskog basena u Višegradu. On je naglasio da je važno stvoriti mreže, koje deluju uz podršku mađarske vlade. Istovremeno, te mreže moraju da opstanu i samostalno - naveo je on. Ne radi se nužno samo o medijima, već i o raznim pedagoškim udruženjima i drugim organizacijama.

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku, Mađarska: „Uvek naglašavam da nije važno samo da budemo u profesionalnom odnosu jedni sa drugima, već je isto tako važno da budemo i prijatelji. Ovi susreti takođe stvaraju priliku za dalje produbljivanje prijateljskih odnosa.”

Na ovom medijskom skupu će biti reči o temama kao što su stanje, izgledi i mogućnosti medija u regionu. Novi izazovi i tehnološka rešenja u medijima.

Tamaš Tot-Holo, predsednik Nacionalne asocijacije medija u Mađarskoj: „Hvala vam puno što smo, pored političke podrške, zahvaljujući kojoj smo u svojevrsnoj interesnoj zajednici, sada u mogućnosti da se i profesionalno izrazimo. Mislim da je to veoma važan simboličan trenutak, kada važni politički akteri dele sa nama važna politička razmišljanja. Ali onda, na kraju, možemo da usmerimo našu zajedničku pažnju na profesiju. Želim nam puno uspeha i dobro raspoloženje za to!”

Prema rečima učesnika, komunikacija, zajedništvo i zajedničko razmišljanje među medijskim profesionalcima u mađarskim zajednicama van granica matične zemlje izuzetno su važni. Jasno je da ovi stručni skupovi pružaju odličnu priliku za njihov razvoj.

Mađarska
susret medija
Bence Tužon
Višegrad

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije