Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Pod krošnjama na Štrandu 8.0

2020.08.08
18:23
Forrás
Pannon RTV
Završen je osmi po redu događaj Pod krošnjama na Štrandu u Novom Sadu. Njegov cilj je promocija manjinskih medija, kulture i zajednica, pre svega kroz učenje jezika.
Pannon RTV/Juhász Géza

U protekle dve nedelje, svi zainteresovani su mogli da nauče osnove mađarskog jezika i izraze koji se koriste u svakodnevnom životu. Kratka, ali intenzivna obuka bila je namenjena mladima od 13 do 19 godina.

Nikolina Kormanjoš: „Mislim da smo savladali osnove mađarskog jezika, bar nekoliko reči koje će nam pomoći da se snađemo, barem u hotelu ili restoranu, pronađemo pekaru, neko će nam reći, ili možemo mi nekoga usmeriti."

Mia Nedeljković: „Veoma sam zadovoljna koliko toga sam naučila i kako smo se lepo družili, i da ću to moći da iskoristim, na primer, kada odem u Mađarsku, moći ću da razgovaram sa prijateljima, proširiću svoj vokabular."

Pannon RTV/Juhász Géza

Đaci su mogli da izučavaju jezik radnim danima, od 7 do 20 časova, pored zgrade Gradske biblioteke na Štrandu. Kurs je završen kvizom znanja.

Vladimir Huba Aradi, predavač: „Dao sam im zadatak da napišu rečenice ili nekakve dijaloge koje znaju, i onda sam se iznenadio da zaista nešto znaju. Nakon toga, kada sam pitao za neke reči za koje ja mislim da treba da znaju, to nije bilo tako uspešno, ali nisam mogao ni da očekujem više dve nedelje."

Pannon RTV/Juhász Géza

Prošle subote je bio kviz iz makedonskog jezika, a sada i iz rumunsko jezika. Sa ova dva jezika mogla su da se upoznaju deca uzrasta od 5 do 12 godina, u trajanju od po nedelju dana.

Maša Kinđer Petrić, predavač: „S obzirom na to da je ova godina u svakom smislu malo drugačija od prethodnih, ove godine smo morali da ograničimo broj učesnika na deset. Mogu vam reći da je u proseku bilo šest do sedam mališana tokom te dve nedelje. Oni su se jako dobro zabavljali, baš kao i mi, zajedno sa njima, mnogo toga su naučili i bili su veoma uspešni na kvizu."

Prvobitno su kviz želeli da održe na Fruškoj Gori, povezujući ga sa kratkom šetnjom, ali zbog epidemioloških propisa, ove godine to nisu mogli da organizuju u nacionalnom parku.

Pod krošnjama na Štrandu
Novi Sad
manjinski
zajednica
kultúra
jezik
učenje

Slične vesti

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.