Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Pod krošnjama na Štrandu 8.0

2020.08.08
18:23
Forrás
Pannon RTV
Završen je osmi po redu događaj Pod krošnjama na Štrandu u Novom Sadu. Njegov cilj je promocija manjinskih medija, kulture i zajednica, pre svega kroz učenje jezika.
Pannon RTV/Juhász Géza

U protekle dve nedelje, svi zainteresovani su mogli da nauče osnove mađarskog jezika i izraze koji se koriste u svakodnevnom životu. Kratka, ali intenzivna obuka bila je namenjena mladima od 13 do 19 godina.

Nikolina Kormanjoš: „Mislim da smo savladali osnove mađarskog jezika, bar nekoliko reči koje će nam pomoći da se snađemo, barem u hotelu ili restoranu, pronađemo pekaru, neko će nam reći, ili možemo mi nekoga usmeriti."

Mia Nedeljković: „Veoma sam zadovoljna koliko toga sam naučila i kako smo se lepo družili, i da ću to moći da iskoristim, na primer, kada odem u Mađarsku, moći ću da razgovaram sa prijateljima, proširiću svoj vokabular."

Pannon RTV/Juhász Géza

Đaci su mogli da izučavaju jezik radnim danima, od 7 do 20 časova, pored zgrade Gradske biblioteke na Štrandu. Kurs je završen kvizom znanja.

Vladimir Huba Aradi, predavač: „Dao sam im zadatak da napišu rečenice ili nekakve dijaloge koje znaju, i onda sam se iznenadio da zaista nešto znaju. Nakon toga, kada sam pitao za neke reči za koje ja mislim da treba da znaju, to nije bilo tako uspešno, ali nisam mogao ni da očekujem više dve nedelje."

Pannon RTV/Juhász Géza

Prošle subote je bio kviz iz makedonskog jezika, a sada i iz rumunsko jezika. Sa ova dva jezika mogla su da se upoznaju deca uzrasta od 5 do 12 godina, u trajanju od po nedelju dana.

Maša Kinđer Petrić, predavač: „S obzirom na to da je ova godina u svakom smislu malo drugačija od prethodnih, ove godine smo morali da ograničimo broj učesnika na deset. Mogu vam reći da je u proseku bilo šest do sedam mališana tokom te dve nedelje. Oni su se jako dobro zabavljali, baš kao i mi, zajedno sa njima, mnogo toga su naučili i bili su veoma uspešni na kvizu."

Prvobitno su kviz želeli da održe na Fruškoj Gori, povezujući ga sa kratkom šetnjom, ali zbog epidemioloških propisa, ove godine to nisu mogli da organizuju u nacionalnom parku.

Pod krošnjama na Štrandu
Novi Sad
manjinski
zajednica
kultúra
jezik
učenje

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.