Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Podaci popisa se koriste samo u statističke svrhe

2022.10.03
15:51
2022.10.03
16:23
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji je u toku popis stanovništva u kome su svi građani po zakonu obavezni da učestvuju. Prilikom prikupljanja podataka građani moraju da odgovore na 69 pitanja.

Pitanja se, između ostalog, odnose na podatke osoba koje žive u domaćinstvu, odnosno podatke vezane za sam stan ili kuću. Podaci prikupljeni tokom popisa će se koristiti isključivo samo u statističke svrhe.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Popisivači obilaze domaćinstva širom zemlje. Upitnici se popunjavaju elektronskim putem. Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku je gostujući na RTS-u istakao da oni ne pokušavaju da pronađu ljude na osnovu njihove adrese, već obilaze svako domaćinstvo, jedno po jedno, i uzimaju podatke onih ljudi koji tamo žive. Nakon obrade podataka, podaci će biti prikazani kod naselja iz kojeg potiču, što će biti značajno, na primer, kod izrade planova za razvoj komunalne mreže. „Veoma je važno naglasiti da su naš metod popisa, kao i upitnik i sam sadržaj upitnika, u potpunosti usklađeni sa međunarodnim standardima. Pored toga, a što je takođe važno, bavili smo se i sa nacionalnim potrebama. Iz tog razloga, u upitnik su uključena i druga pitanja.”

Illusztráció Pannon RTV

Pošto se popis stanovništva organizuje tek svakih deset godina, veoma je važno da se evidentira stanje celokupnog stanovništva - rekao je demograf Petar Vasić. On je dodao da će njegovi rezultati uticati na mnoge oblasti u narednih deset godina. Na primer, u Srbiji ne postoji zvaničan registar osoba sa invaliditetom, iako su ti podaci važni i za njihovo zapošljavanje. „U poređenju sa brojanjem na osnovu uzorka, popis je jedinstvena prilika da se čitavoj populaciji postavi pitanje o njihovom zdravstvenom stanju. U principu, to bi trebalo da bude uključeno. Ne mislim da je to posebno osetljiva tema.”

Za sigurnost popisnih podataka odgovoran je Republički zavod za statistiku. Baza podataka se nalazi na njihovom serveru. Aplikaciju, preko koje popisivači popunjavaju elektronski formular, razvili su isključivo stručnjaci Zavoda za statistiku i niko drugi nema pristup podacima.

Petar Korović
Petar Vasić

Najnovije

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.