Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Poklon za porodice sa malom decom, nagrada za talentovanu decu

2020.12.09
18:19
2020.12.09
18:25
Forrás
Pannon RTV
Na završnoj manifestaciji u Vojvodini, programa „2020-a, godina snažnih mađarskih zajednica", uručeni su paketi za bebe i nagrade.

Paketi za bebe su uručeni porodicama sa malom decom, a nagrade i priznanja dodeljena su deci iz Vojvodine, koja su na ovogodišnjim takmičenjima i nadmetanjima postigla istaknute rezultate.

Većina programa Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske u 2020.godini, sprovedeno je u onlajn prostoru ili nije mogla biti zadržana. Očekuje se da će te programe ponovo pokrenuti sledeće godine. Nagrade i pakete za bebe uručili su Arpad Janoš Potapi, mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Pannon RTV

Vlada Mađarske i Državni sekretarijat za nacionalnu politiku, i ove godine porodicama sa malom decom poklanja pakete za bebe. U 2019. i 2020. godini u Vojvodini je rođeno blizu 1400 beba čiji su se roditelji, osim što su svoje dete registrovali i kao mađarskog državljanina, prijavili i za pomoć za majčinstvo. U narednom periodu će ovaj simbolični poklon biti isporučen svima njima.

Hargita Horvat, Bačka Topola: „Radujemo se paketu, jer misle na nas i u matičnoj zemlji, na nas Mađare u Vojvodini. Ovaj paket nam znači mnogo, jer su nam pružili i finansijsku podršku i mali paket."

Pannon RTV

U igri pod nazivom Grad je naš!, mogla su da učestvuju deca od 6 do 10 godina - predškolci i učenici nižih razreda iz dijaspore. Ove godine, umesto uobičajenog jesenjeg početka, takmičenje je počelo već u aprilu. Deca su dobijala onlajn zadatke tokom osam nedelja. Najuspešniji takmičari osvojili su „Čudesni kutak" za svoju zajednicu. Poklon paket sadrži knjige, društvene igre i razvojne igre. Velika radost je bila u školi u Padeju, jer je to bio prvi put da je njihov učenik osvojio „Čudesni kutak".

Čenge Jenei, Osnovna škola „Servo Mihalj", Padej: „Bila sam veoma srećna kada sam saznala da sam pobedila. Svaki dan je bio zadatak, seći, lepiti, gledati bajke."

Pannon RTV

Mađarski đaci iz dijaspore od 2017.godine mogu da učestvuju na Festivalu „Zvezda struke". Veliko i spektakularno takmičenje organizuje Mađarska trgovinska i privredna komora, svake godine od 2008-e, za učenike koji završavaju svoje obrazovanje. Iz polufinala održanog u Vojvodini dalje su se plasirala 4 učenika, koji su ovom prilikom nagrađeni.

Viktor Agošton, Tehnička škola, Ada: „U finalu u Estergomu je bio jedan praktični deo, gde smo pravili jedan izradak na univerzalnom strugu, a to je bila jedna remenica. Teorijski deo obuhvatio je gradivo tokom četiri godine. Tu su takođe postavljali pitanja vezana za struganje."

Pannon RTV

Osnovna škola „Hunjadi Janoš" iz Čantavira i ove godine je osvojila nagradu za najaktivniju ustanovu iz dijaspore, u okviru Digitalne tematske nedelje. Pobednički rad nosi naslov „Avanture u starom Egiptu". U njegovoj izradi je učestvovalo 34 učenika i 8 pedagoga. Deca su istraživala istoriju, matematiku, likovnu umetnost, religiju i engleski jezik.

Hana Horvat Kavai, Osnovna škola „Hunjadi Janoš", Čantavir: „Ja sam radila sa sekcijom za engleski jezik, trebali smo da napišemo knjigu, samo nekoliko poglavlja, dobili smo početak i morali smo da završimo. Takođe je bilo reči i o bezbednoj upotrebi interneta."

Pannon RTV

Glavni cilj Digitalne tematske nedelje je promocija i širenje metodologije digitalne pedagogije u obrazovanju. Važno nastojanje je da se razvoj digitalnih kompetencija, pored časova informatike, proširiti i na druge predmete.

paketi
paket
Arpad Janoš Potapi
Ištvan Pastor

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.