Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Poljoprivrednici iz Bačkih Vinograda, zbog slabog tranzita, više i ne izlažu svoje proizvode kraj puta

2020.08.16
18:08
Forrás
Pannon RTV
Činjenica da je na graničnim prelazima slab saobraćaj, predstavlja ogroman gubitak za poljoprivrednike iz Bačkih Vinograda, jer zato nema kupaca za njihove proizvode.

Poljoprivrednici iz Bačkih Vinograda do sada su prodavali svoje proizvode ispred svojih kuća, ali sada ih više ne iznose napolje, već što mogu prodaju iz dvorišta. Poljoprivrednici se nadaju da će normalan promet saobraćaja biti uspostavljen što je pre moguće. U letnjim mesecima na graničnom prelazu Bački Vinogradi-Ašothalom obično u redu čeka ogroman broj putnika. Međutim, od uvođenja pooštrenih mera situacija se promenila. To najviše pogađa poljoprivrednike iz Bačkih Vinograda, koji svoju robu obično prodaju duž puta do granice.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Malo ko ide u Mađarsku, a odatle možda još manje njih dolazi u Srbiju. Kao rezultat toga, poljoprivrednici iz Bačkih Vinograda više ne izlažu svoje proizvode duž puta do granice. Nekada su dobro zarađivali, ali sada je malo kupaca. Andraš Kovač pokazao je u dvorištu breskve i paradajz koji je za prodaju. Kaže da od uvođenja epidemioloških mera ne može da proda svoje proizvode. A nedostatak tranzita za njega znači gubitak od najmanje 100 evra nedeljno. „Najmanje 100 evra nedeljno smo zarađivali. Bilo je da smo prodali sedam do osam litara rakije. Bilo je kada je odnešeno 40 sanduka s kajsijama. Sada ne možemo toliko prodati ni za mesec ili godinu dana." rekao je Kovač Andraš.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Berta Vilmoš prodaje domaće vino, ali i od njega, u poslednje vreme, malo ko kupuje. Nema problema sa skladištenjem proizvoda, jer kaže da vino može da stoji u bačvama. „Oni koji idu ili dolaze, neće se zaustavljati, jer su uglavnom u žurbi. Nema toliko velikog turizma kao nekada. Bilo je trenutaka kada su se dva do tri automobila istovremeno zaustavljala, nismo stizali da uslužimo goste, ali sada je to potpuno utihnulo. To nikome nije baš dobro. Ni za nas, ni za druge." rekao je Berta Vilmoš.

Većina prodavaca koji su robu izlagali pored puta za granicu, danas prodaje voće na tržnicama i na taj način pokušavaju da smanje štetu. Nadaju se samo da će što pre doći do popuštanja mera koje se odnose na prelazak granice i da će se broj kupaca ponovo povećati.

Bački Vinogradi
tranzit
poljoprivrednici

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.