Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Pomor riba u Tamišu, vodostaj ne pogoduje ni ribolovcima

2020.07.11
15:20
2020.07.11
17:54
Forrás
Pannon RTV
Visok je vodostaj reke Tamiš kod Pančeva. Nedavno je u reci uginuo veliki broj riba, ali nema dokaza šta je tome razlog.

Članovi Udruženja sporstkih ribolovaca i nautičara u Pančevu smatraju da će loš kvalitet vode ribolovce držati podalje od reke i u narednim mesecima.

Za stanovnike Pančeva reka Tamiš znači bliskost prirode, daje mogućnost za ribolov i vožnju brodova. Međutim visok vodostaj reka poslednjih dana stvorio je ozbiljne probleme onima koji slobodne vreme svakodnevno provode uz vodu.

Pannon RTV/Idei Sándor

Svetozar Girinov, član Udruženja sporstkih ribolovaca i nautičara “Heroj Marko Kulić” u Pančevu: “Pogledajte kako je crn Tamiš. Sad nemamo mogućnost da odemo do ušča Tamiša, gde se uliva u Dunav i vidite kakva je razlika, kako bi Tamiš trebalo da izgleda u odnosu na Dunav. Trebalo bi da je čista, kako i reka treba da izgleda. Na ušću sad izgleda kao da je neko sipao ulje. Flora i fauna je zagađena. Mnogo riba je uginulo.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Marton Nađ iz Vojlovice čamcem obilazi Tamiš u predelu Pančeva. Zaista nema ribolovaca na obalama. Prema njegovom mišljenju, neće biti mogućnosti za pecanje ni u narednim mesecima, jer je rizik prevelik. Marton Nađ nam je ispričao da je reka već nekoliko dana prepuna mnrtvim ribama. “Šarani i somovi od 10-15 kilograma su plutali na vodi. Ovo je ogromna šteta.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Prema rečima lokalnih ribolovaca i nautičara, ovogodišnja letnja sezona je jako nepovoljna. Nadležni su na više mesta uzeli uzorak iz Tamiša, tako i kod Pančeva. Trenutno se očekuju rezultati analize sa Univerziteta u Novom Sadu.

Tamiš
vodostaj
Pančevo
riba

Najnovije

16:36, Frissítve: 16:42

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.