Ugrás a tartalomra

Pomozimo Heleni da ozdravi!

2023.09.10
14:45
2023.09.10
17:18
Forrás
Pannon RTV
Heleni Vargi iz Temerina je u dobi od 16 meseci dijagnostikovan kancerogeni tumor, koji se razvija u nervnom tkivu beba i male dece. Ona je već prošla jednu operaciju i četiri kruga hemoterapije, ali joj je potrebno dalje lečenje.

Lekari specijalisti bi mogli da sprovedu terapiju u inostranstvu. Roditelji traže pomoć za finansiranje skupog lečenja.

Mala Helena je svojim šarmantnim osmehom veoma brzo očarala i našu ekipu. U njenom kretanju i žudnji za životom se jedva primećuje da je za četiri meseca prošla jednu ozbiljnu operaciju i četiri kruga hemioterapije. Njeni roditelji su rekli za Panon RTV da je devojčica ponovo morala da uči da hoda, da je tretman podnosila prilično dobro, i da se već navikla na bolničku atmosferu – u njenom sićušnom telu živi jedan pravi veliki ratnik.

Dok se njena starija sestra Julija kroz igru brinula o svojoj mlađoj sestri, njeni roditelji su našoj ekipi ispričali kroz kakav težak period trenutno prolaze. Bolest je došla iznenada, primetili su da nešto nije u redu sa hodom male devojčice. Nakon toga su usledili brojni pregledi, čiji je rezultat bio dijagnoza da ima oboljenje neuroblastom.

Lila Varga Gabrić, Temerin: „To se pre svega dešava kod male dece i beba, napada nervne ćelije. Oni tada to još nisu znali, ali posle operacije, kada su uzeli uzorak, postalo je jasno, ali su sumnjali da bi to mogao biti slučaj. Ova bolest takođe ima nekoliko stadijuma, klasifikacija je zasnovana na različitim kriterijumima, a nju su uvrstili u treći stadijum.”

Pronađen je jedan veliki tumor, koji se nalazi između srca i pluća, ali se agresivno proširio i na kičmeni stub. Deo na kičmi je uspešno uklonjen, a zatim su usledili tretmani hemoterapijom. Helena čeka na jednu komplikovanu operaciju grudnog koša, kako bi se uklonio što veći deo tumora koji se nalazi između srca i pluća. Nažalost, takva operacija se ne radi u Srbiji, pa roditelji biraju među opcijama u inostranstvu.

Endre Varga, Temerin: „Dobili smo ponude iz Nemačke i Italije, za kliniku gde su nam preporučili hirurge, a jedna od opcija je i Amerika. U Nemačkoj i Italiji ovi tretmani, za koje prikupljamo novac, uključuju cenu operacije i celokupne naknadne za negu nakon opreracije, a tretmani će pre svega zavisiti od toga u kakvom će stanju biti Helena posle operacije.”

Na osnovu dosadašnjih cena, za operaciju i sve neophodne naknadne tretmane trebalo bi da se plati 360 hiljada evra. Porodici bi taj novac bio preko potreban, pa sada traže pomoć od ljudi dobre volje.

Sredstva se za Helenino lečenje prikupljaju i preko Fondacije „Budi Human”. Ukoliko neko želi da podrži oporavak devojčice iz Temerina, treba da pošalje poruku na broj 3030 sa kodom 1550. Cena poruke je 200 dinara.

Takođe možete da se licitirate i u grupi „Vojvođanska dobrotvorna licitacija” na Fejsbuku, gde možete da donirate i neke predmete u Heleninu korist.

Pored toga, za malu Helenu će u narednom periodu biti organizovan čitav niz dobrotvornih akcija.

Helena Varga
Temerin
kancerogeni tumor
hemoterapija
lečenje
Endre Varga
Lila Varga Gabrić

Najnovije

15:57, Frissítve: 16:04

Deca u Čantaviru učila o značaju oprašivača

Povodom Dana planete Zemlje, Osnovna škola „Janoš Hunjadi” u Čantaviru i Ekološko udruženje „EcoKarma” zajednički organizuju različite programe za mlade. Centralna tema jednonedeljne serije programa je značaj i zaštita oprašivača.

Najčitanije

Ulica Braće Radić u Subotici proglašena za kulturno dobro

Zahvaljujući učešću SVM-a u sastavu vladajuće koalicije istrajnom radu u lokalnoj samoupravi, Vlada Srbije je svojom odlukum proglasila ulicu za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu os velikog značaja – saopštio je dr Balint Pastor.

Izložba fotografija u Maloj sinagogi u Senti

Izložba najuspešnijih radova pristiglih na foto konkurs pod nazivom "Prizvane vrednosti - naša graditeljska baština u očima mladih" je otvorena u utorak u Maloj sinagogi u Senti.