Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Ponovo su se pojavili migranti u Horgošu i pograničnom delu

2020.05.17
21:18
Forrás
Pannon RTV
Pauza nije dugo trajala, već su se vratili migranti u Horgoš i okolinu. Naša ekipa se srela sa više grupa Avganistanaca, koji svi bez isprava žele u Evropsku uniju.

Većina njih po običaju pokušava tokom noći da pređe srpsko-mađarsku granicu.

Migranti ponovo u okolini Horgoša naseljavaju imanje „Bačke"  koje pamti i bolje dane. Zbog epidemije korona virusom ilegalni migranti proteklih sedmica bili su u prihvatnim centrima gde je vojska bila odgovorna za njihov boravak tamo. Po ukidanju vanrednog stanja, nakon nekoliko dana migranti su se brzo vratili u blizinu srpsko-mađarske granice. Kažu, pokušaće sve kako bi prebegli preko granice.

„I danas ću ići. Uveče u 22 časa ću krenuti na granicu, popeću se na jedan kamion. Želim da stignem do Italije ili Francuske".

Pannon RTV/Szalai Adrián

Migranti se mogu sresti ne samo na napuštenom salašu pored Horgoša, već i u centru naselja. I oni strahuju od koronavirusa, i nose maske.

„Došao sam iz Avganistana, dva meseca čekam tu u Horgošu. Hoću da idem u Nemačku."

„Šta te brine ovde?"

„Trenutno, koronavirus."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Migranti sa kojima smo razgovarali kažu dosta su čekali u Srbiji, njihov cilj je Evropska unija, jer svaki od njih je od kuće na put krenuo zbog boljeg života.

migranti
Horgoš
migracija

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon