Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Porodica iz Majdana dobila spor, država mora da nadoknadi štetu koju su migranti naneli

2022.10.24
15:14
2022.10.24
15:58
Forrás
Pannon RTV
Visina odštete još nije utvrđena. Saradnici kancelarije Komesarijata za izbeglice Srbije sada u Majdanu drže pod kontrolom migrantske situacije i sprečavaju ilegalne migrante da se usele u napuštene kuće.

Porodica iz Majdana dobila je spor, država mora da nadoknadi štetu koju su naneli migranti. Koliku odštetu MUP i država Srbije moraju da plate vlasniku, utvrdiće veštak. U Majdanu sada radi kancelarija Komesarijata za izbeglice Srbije, a njihov zadatak je da drže migrantsku situaciju pod kontrolom i spreče da se ilegalni migranti usele u napuštene kuće.

Kako saznajemo, porodici iz Majdana koja živi u Kanjiži, izrečena je pravosnažna sudska presuda po kojoj država Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova moraju da im obeštete to što su se migranti uselili i uništili im porodičnu kuću. Meštani su ispričali da je porodica iz Majdana ranije kupila ovu kuću i da su je lepo uredili sa ciljem da u njoj provedu svoje godine u penziji.

Presuda je presedan u Srbiji. Sa advokatom Boškom Stanimirovim koji zastupa predmetnu porodicu, razgovarali smo samo telefonom, jer trenutno vodi slučajeve odštete za još nekoliko pogođenih porodica. On je rekao da je šteta potpuna, uništenje su završili tako što su sve drvene predmete unutar kuće, vrata i prozore zapalili što je dovelo do zapaljenja krovne konstrukcije, ostali su samo zidovi. Prema rečima Ester Domonkoš, svaka porodica u Majdanu čija je kuća uništena, treba da dobije odštetu.
„Vade grede i plafon se sruši. Sve što se može zapaliti, vrata, prozori, sve izvade i založe. U kući mog tasta svaka druga greda je izvađena, zapaljena, vrata zapaljena, a onda se srušio i plafon zajedno sa krovom.“

Meštani su rekli da zaposleni u kancelariji Komesarijata za izbeglice u Majdanu sada pokušavaju da migrante udalje od naselja, ne dozvoljavaju im da se usele u napuštene kuće. Zahvaljujući tome, migracioni pritisak u oblasti Majdan i Rabe je smanjen. Marija Domonkoš je rekla da se migranti sada kriju samo u napuštenom hangaru između dva naselja, ali da tamo imaju pravi šatorski grad.

„Oni su tamo u tom hangaru. I oni kažu "angar", "angar". Pun je šatora i on, jer su izvalili krov, prozore, sve, pa sad vetar duva kroz njega. Sada su ga napunili šatorima da im ne bude hladno.“

Majdan i Rabe koji se nalaze na srpsko-mađarsko-rumunskoj tromeđi, nastanjeni su skromnim porodicama koje se uglavnom bave poljoprivredom. Prema procenama, u dva naselja ponekad ima i do deset puta više migranata nego lokalnog stanovništva. Ilegalni migranti pokušavaju da pređu u Mađarsku preko rumunske granice, pošto ne postoji granična ograda između Rumunije i Mađarske. Međutim, rumunska granična policija reaguje žestoko i šalje migrante nazad u Srbiju.

Majdan
migranti

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:04

Bazar zdravlja u Bezdanu

Ultrazvučni pregledi, kompletna krvna slika, pregledi dijabetičara, EKG pregledi – ove preglede su u Bezdanu obavili specijalisti Doma zdravlja „dr Đorđe Lazić“ u Somboru u sklopu novog programa.

Najčitanije

Kobasicijada u Belom Blatu

Uprkos vetrovitom i kišnom vremenu, više hiljada ljudi je posetilo Belo Blato povodom IX Kobasicijade u tom mestu.