Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Poskupela zimnica na pijacama

2021.10.24
16:14
2021.10.24
17:33
Forrás
Pannon RTV
Prodavci kažu da ne mogu previše dizati cene jer neće biti nikoga da kupi robu.
Pannon RTV/Szalai Adrián

U odnosu na prošlu godinu, nešto je skuplje nabaviti sastojke za zimnicu. Za rast cena su odgovorni i ovogodišnja suša, toplo vreme bez kiše i količina roda, kažu uzgajivači.

Već u ranim jutarnjim satima na Kvantaškoj pijaci u Subotici je bila velika gužva.

Magdolna Mike je upravo kupila ponešto i to za nedeljni ručak. Požalila se na cenu rendane bundeve.

"Kad bih ja prodavala, bilo bi dobro, ali ova cena nije dobra za kupce. Takođe može se razumeti i koliko je svog rada uložio proizvođač da bi došao do finalnog proizvoda. Na primer, ova rendana bundeva, pakovanje ove veličine je bilo 100 dinara, sada je 150 dinara"

Pannon RTV/Szalai Adrián

Krompir, luk, kupus, karfiol i još mnogo toga može se naći na tezgi Sabolča Engija iz Bačkih Vinograda. Cena paprike je 70 dinara po kilogramu, zelen 100 dinara, jabuke takođe 70 dinara za kilogram, a celera 80 dinara.

"Ono što ja mislim da će biti malo ili manjak, to će biti kupus. Dakle, za zimu izgleda da je malo kupusa za kiseljenje. To je verovatno suša uzrokovala. Takođe proizvodim kupus na jednom hektaru, uz značajne gubitke u rodu. To je zbog ove marže. Verovatno će rendani kupus i kiseli kupus biti još skuplji."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ogroman izbor nudi i subotička Mlečna pijaca. Na tezgi Jose Kovačevića u ponudi ima dunja, paprika, kineski kupus, praziluk, spanać i crna rotkvica. Proizvođač je rekao da su cene podignute samo minimalno jer, kako kaže, da je tražio puno više za robu, ne bi je mogao prodati.

"Cena je sada za kineski kupus, dajemo na komad, cena je 150 dinara za veliku glavicu a za male 80 dinara. Praziluk je od 70 dinara do 20 dinara, pa ima i za 50, 30 dinara. 160 dinara je kilogram spanaća. Crna rotkvica je 100 dinara. Dunja je 100 dinara, paprika je 100 dinara. To ide na kilogram, a ovo ostalo na komad."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Prema rečima kupaca došlo je do blagog porasta cena, ali još ne u velikoj meri.

Penzioner Imre Feješ gotovo svakodnevno posećuje Mlečnu pijacu, gde nabavlja potrebštine za kuhinju.

"Zadovoljan sam i robom i prodavcima. Možda zato što smo poznanici. Zadovoljan sam i cenama, u poređenju sa činjenicom da proizvodnja pada posvuda."

Povećanje cena proizvoda i smanjenje roda uglavnom su posledica suvog i toplog vremena, dodali su proizvođači.

zimnica
pijaca
Subotica
kvantaška pijaca
Mlečna pijaca
dunja
paprika
kineski kupus
praziluk
spanać

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije