Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Poskupljuje gorivo, i to značajno

2022.01.22
15:34
2022.01.22
16:44
Forrás
Pannon RTV
Za istu sumu novaca svaki dan dobijamo manje goriva.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Cena „crnog zlata" na svetskom tržištu naglo raste. Cena sirove nafte dostigla je najviši nivo od oktobra 2014. godine. To je posledica geopolitičkih tenzija, pada proizvodnje, ali i povećane tražnje. U Srbiji cene goriva već sada vrtoglavo rastu, a poskupljenja su na benzinskim pumpama gotovo svakodnevna.

Zaposleni na benzinskim pumpama, sa kojima smo razvogavari, van kamera su nam rekli da je gorivo u stalnom porastu od početka prošlog leta. Prosečna cena različitih vrsta goriva je tada bila oko 150 dinara po litru. U poslednje vreme, kako oni tvrde, gorivo je poskupelo i do tri do četiri puta nedeljno, po oko pola dinara ili dinar. Tako je došlo do toga da je cena najskupljeg, najkvalitetnijeg dizel goriva obogaćenog aditivima dostigla cenu od 184 dinara po litru.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Porodica Timee Torkoš iz Bačkih Vinograda koristi dva automobila, a na gorivo potroše oko četiri hiljade dinara nedeljno.

„Cene su značajno skočile. Ne možemo ništa da uradimo povodom toga. Što se tiče vožnje automobila, ako moraš da ideš, moraš da ideš."

Porodica Jasmine Đere sa Palića nedavno je automobilom bila u zapadnoj Evropi, i kaže da su cene goriva naglo porasle u svim zemljama.

„Skupo je. Mi dosta koristimo automobil, tako da dosta često sipamo gorivo, tako da je razlika u ceni točenja goriva za nas veoma važna."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Po mišljenju Ferenca Husaka, poljoprivrednika sa Šupljaka, u posebno teškoj situaciji su poljoprivrednici koji trenutno plaćaju 174,5 dinara po litru dizela.

„Sada sve povezuju sa cenom dizela, jer kažu da je skuplja proizvodnja đubriva, jer se i za to koristi dizel, i sve drugo, povezuju sa svime, sada sve poskupljuje zbog dizela."

U periodu epidemije, posebno u prvoj polovini godine, privreda je zastala, što je drastično smanjilo potražnju za sirovom naftom. Sada je širom sveta nastavljena proizvodnja i povećana je potražnja za sirovom naftom - objasnio je Imre Zombori. Ekonomista je dodao da su zemlje koje proizvode naftu sada donele odluku da povećaju proizvodnju u februaru.

„Naravno, na to utiču i politički događaji, tako da su Kazahstan i Libija takođe zemlje koje izvoze naftu. Dakle, to je ono na šta, tako da kažem, zapravo nema ni jedna zemlja nema mnogo uticaj, što određuje cenu po barelu. Drugi važan faktor je ekonomska politika date zemlje, pa tako više od polovine cene goriva, dostupnog na benzinskim pumpama kod nas, ali i u drugim zemljama, čini državna akciza, odnosno porez na promet."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U Srbiji će akciza i ove godine biti usklađena sa kretanjem maloprodajnih cena, što bi moglo dovesti do daljeg poskupljenja goriva. Na svetskom tržištu trenutno nema dovoljno nafte, pa je sada period kada cena nafte raste - objasnio je za RTS Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

„Vozači se sigurno sećaju da je 2020. godine benzin koštao 120 dinara. A pogledajte sada, sada je 166, tako da je razlika ogromna."

Cena sirove nafte trenutno je 87 dolara po barelu, ali bi to uskoro moglo da dostigne i 100 dolara.

gorivo
Poskupljuje
značajno
dízel
benzin

Najnovije

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.