Ugrás a tartalomra

Poslednjih dana migranti zaobilaze Horgoš

2023.04.29
14:40
2023.04.29
18:01
Forrás
Panon RTV
Poslednjih dana migranti ne dolaze u Horgoš zbog stalnih policijskih akcija, ali i zbog pucnjave koja se dogodila sredinom sedmice. Ilegalni migranti sada se radije kriju u šumama oko Subotice i u Martonošu, u pograničnom pojasu uz Tisu.

Nakon poslednje pucnjave ispražnjen je i objekat nekadašnjeg gazdinstva „Bačka“ u Malom Horgošu koji su naselili migranti.

Na prostoru naselja Horgoš migranti se sada samo izuzetno mogu sresti, trenutno se nekolicina radije krije u pograničnoj zoni.

Poslednji put u sredu uveče se dogodila pucnjava na prostoru Horgoša, u objektu nekadašnjeg gazdinstva „Bačka“ u Malom Horgošu. U napuštenim ekonomskim zgradama nekada se krilo više desetina migranata. Pre pucnjave, tokom srede, policija je pokupila i odvezla migrante. U udaljene migrantske prihvatne centre odvezeno je nekoliko desetina migranata. Prema priči meštana, na njihovo mesto istog dana došli su novi i po svemu sudeći oni su i učestvovali u pucnjavi. Prema zvaničnom saopštenju policije uhapšeno je troje migranata, koji se mogu povezati sa pucnjavom u kojoj je teško povređen jedan mladi čovek iz Avganistana.

Podaci policije pokazuju da je tokom uklanjanja ilegalnih kampova od početka godine do sada zaplenjeno 25 pušaka i poluautomatskg oružja od migranata na teritoriji Horgoša. U ovom periodu odveženo je više stotina migranata, među kojima je više onih za koje se pokazalo da predstavljaju bezbednosni rizik, jer je za njima na snazi raspisana međunarodna poternica. U prethodnom periodu u napuštenim ekonomskim zgradama i njihovoj okolini postojao je veliki ilegalni migrantski kamp i tu se sredinom nedelje odigrala i pucnjava.

„Bila sam baš u dvorištu, mi stanujemo tamo kod železničke stanice, i gotovo deset minuta je bilo ovako dum-dum, ispravila sam se u bašti. Jako mnogo municije je ispucano. Jedno za drugim, dosta dugo. Meni se tako činilo da je to trajalo i deset minuta. Ne srećemo ih ovde u centru, sada su nestali, i tome smo se obradovali. Nema ih ni u prodavnicama. Zatvaramo se, kapije ujutru kasno ostvaramo, a uveče rano zaključavamo, ali nema ih ovde, ima ih u okolini“  kaže Ilona Seči.

Nekadašnje ekonomske zgrade migranti su i spolja i iznutra potpuno uništili. Grede su najvećim delom izložene, smeće je na sve strane. Fadil Puljai, predsednik odbora za bezbednost mesne zajednice Horgoš potvrđuje da su uhapsili učesnike pucnjave, njihove drugare očigledno kasnije odvezli, a policija neprekidno patrolira u kraju.

„Te osobe su uhapsili i odveli. Suština je u tome da, kako vidimo, svakodnevno se odvijaju akcije. Prate ih na dnevnom nivou, čim ih ima toliko, pokupe ih i odvezu. I žandarmerija je bila ovde, i oni ih prate, tako da svi problemi koji postoje, rešavaju ih.“

Fadil Puljaji dodaje da migranti ne ugrožavaju bezbednost meštana, vatreni okršaji se dešavaju u obračunima između migrantskih grupa.

migranti
Horgoš

Najnovije

15:13, Frissítve: 15:27

Takmičenje snažnih ljudi u Kanjiži

Svim takmičarima, koji su učestvovali na takmičenju u mrtvom dizanju pod nazivom Drugi Božićni kup, bila je potrebna sva snaga sa kojom raspolažu. To je treća vežba u takozvanom poverliftingu i bez sumnje najteža.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Zoltan Maga održao koncert u Bačkoj Topoli

Violinista je ovim nastupom u crkvi Pohođenja Bezgrešne Device Marije u Bačkoj Topoli odao počast Ištvanu Pastoru, nedavno preminulom predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara.