Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Postavljena spomen ploča u Jermenovcima

2019.03.14
14:29
Forrás
Pannon RTV
Vlada Mađarske potpomogla je postavljanje spomen table kapetanu Mikši D'Oršo i neznanim vojvođanskim herojima palim u bici za slobodu 1948/49.

Postavljanje spomen table palim neznanim vojvođanskim herojima u bici za slobodu i revoluciju 1848/49. godine organizovali su Omladinski klub Jermenovaca i Vojvođanski istraživački centar. Mesto i postament obezbedili su sami stanovnici dobrovoljnim radom i prilozima. Postavljanje table pomogla je mađarska Vlada. „Dugo to nije objavljivano, i poslednje sedmice je otkriveno i veoma sam prijatno iznenađena se ovde toliko njih okupilo. Nama ovo mnogo znači, na ovom prostoru nema ovakve pomen table i moguće je zamisliti da će ubuduće to biti prilika da se Mađari u južnom Banatu ovde okupljaju 15. marta" kaže Elvira Moric, predsednica, Omladinski klub Jermenovci.

Pannon RTV

Učenici osnovnih i srednjih škola čitali su tekstovi iz prošlosti. Peter Zakar, profesor Univerziteta u Segedinu, izgovorio je svečanu besedu i podsetio na istorijske događaje koji se vezuju za ovo mesto. „U bici koja se odigrala 30. juna 1848. godine, poginulo je nekoliko vojnika kraljevske vojske. Tada još, u leto 1848. godine Austrijanci i Mađari su zajedno ratovali. Ovim vojnicima i žrtvama mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49. godine sada smo ovde postavili pomen".

Na spomen ploči predstavljena su uobičajena vojnička obeležja. Ideju je dao Andor Dulka, koji je decenijama predavao istoriju u školi u Jermenovcima. Nakon otkrivanja spomen ploče osveštao ju je Mihalj Eroš, mesni župnik.

Jermenovci
spomen ploča

Slične vesti

Najnovije

13:15

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.
12:28, Frissítve: 16:02

U Srbiju vraćena ukradena slika

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.