Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Pošteno gazdovanje

2019-11-01
21:13
Forrás
Pannon RTV
U Vojvođanskom mađarskom centru za obrazovanje, istraživanje i kulturu (VM4K) održano predavanje o alternativnom ekonomskom razmišljanju.

U četvrtak uveče održano je predavanje pod naslovom “Kako pošteno gazdovati?” u subotičkom VM4K. Predavanje su održali monahinja franjevačkog reda Laura Šarolta Baric i konsultant za upravljanje korporacijom Ferenc Floriš.

Razgovaralo se o alternativnom ekonomskom razmišljanju, koje bi moglo da obezbedi održiviji i humaniji život budućim generacijama. Učesnici su takođe čuli šta može da ponudi društvena nastava katoličke crkve u ekonomskom pogledu. Laura Šarolta Baric monahinja i ekonomista: “Došli smo da predstavimo jedan alternativni ekonomski pogled, koji bi bio pomak paradigme u poređenju sa današnjom osnovnom ekonomijom. Mogla bih to nazvati humanijom ekonomijom, gde je krajnji cilj ekonomije ispunjenje i sreća čoveka. Ekonomsku osnovu daje sistem ljudskih vrednosti i ovu hipotezu razvijamo na predavanju.”

Predavač je naglasio da je na Univerzitetu Corvinus u Budimpešti od 2013-e 1000 studenata izabralo predmete alternativne ekonomije, ali više od 100 hiljada njih je zainteresovano za publikacije i predavanja. Ferenc Floriš konsultant: “Sve je više jasnih zahteva, kontaktiraju nas direktori škola. Zajednice nas traže, da dođemo i razgovaramo o ovome. Radim u korporativnom životu. Veoma je zanimljivo, kada u kompanijama dođe red da malo razgovaramo o ciljevima, pojave se lični ciljevi. Ako stavimo u prvi plan ovaj način razmišljanja usredsređen na ljude, onda su ljudi više zainteresovani da dolaze na predavanja.”

Inače sledeće srede se nastavlja informatička obuka za penzionere i starije osobe u VM4K.

poštenje
gazdovanje
VM4K

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.