Ugrás a tartalomra
Átvágják a szalagot
Pannon RTV/Lukács Attila

Potapi: Moramo sačuvati naše nacionalno jedinstvo i hrišćansku kulturu

2019-05-25
19:11
2019-05-25
19:48
Forrás
RTV Pannon
Državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske prisustvovao je na ceremoniji otvaranja zavičajne kuće MKUD “Aron Tamaši” u Vojlovici.

Vlada Mađarske je 2010-e omogućila svim Mađarima, ma gde živeli u svetu, da podnesu zahtev za mađarsko državljanstvo – rekao je Arpad Janoš Potapi. Državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske je naglasio da je do danas više od 1,05 miliona građana podnelo zahtev i dobilo državljanstvo. Između 2010-2014 godine stvoren je okvirni sistem za pružanje podrške  Budimpešte svim Mađarima koji žive izvan Mađarske. Jačanjem Mađarske 2014-e bilo je omogućeno dodatno jačanje ljudi koji žive van matice, podržavajući njihovu ekonomiju. Prvi program mađarske vlade za ekonomski razvoj pokrenut je u Vojvodini – naveo je Arpad Janoš Potapi. Ovaj program omogućava vladi da pomogne mađarskim porodicama kroz jačanje mađarskih preduzetnika. Na kraju, Potapi je skrenuo pažnju na činjenicu da je 2018. godine stvorena mogućnost učešća na izborima za Evropski parlament onih koji ne žive na teritoriji Evropske unije.

“Moramo sačuvati nacionalni identitet i hrišćansku kulturu a to zahteva nacionalno jedinstvo. Zbog toga je krajem prošle godine Parlament izmenio izborni zakon, kako bi mađarski glasači koji žive van EU mogli učestvovati, ovo prvenstveno važi za ljude u Vojvodini i Zakarpatju. Pozivam sve koji još nisu glasali, da to učine u svakom slučaju i da koriste svoje pravo“ istakao je Arpad Janoš Potapi državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske (Fides).

Arpad Janoš Potapi
Vojlovica
zavičajna kuća
MKUD “Aron Tamaši”

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Pravila važe i za bicikliste

Ko pusti dete mlađe od 12 godina da vozi bicikl bez pratnje, ili se dete mlađe vozi bez pravilnog sedišta, može da računa na ozbiljne kazne.

Koncerti i vatromet u Bečeju

Preko vikenda je u potiskom gradu upriličena manifestacija “Bečej noću”. U petak uveče otvorena je izložba, održani su festival kratkog filma i nekoliko manjih koncerata.