Ugrás a tartalomra

Pozorište „Deže Kostolanji” priprema prvu ovogodišnju premijeru

2024.02.22
14:42
2024.02.22
16:15
Forrás
Pannon RTV
Predstava Đerđa Spiroa „Arpadovići”, u režiji Lasla Kesega, biće premijerno odigrana prvog marta.

Laslo Keseg, glumac i reditelj iz Subotice, treći put radi u Pozorištu „Deže Kostolanji”. Njegova poslednja predstava pod naslovom „Vojager” postigla je veliki uspeh.

Ovoga puta je kao osnovu uzeo „Krvavo osetljivu naivnu hroniku” Đerđa Špiroa, koju je 1993. godine napisao tada već međunarodno priznati pisac.

„Komad se odvija u periodu između 1100. i 1150. godine i prikazuje izvesno doba Arpadovića, kada su se Kalman Kenjveš i njegov brat Almoš posvađali. Ti ljudi su tada, u vreme kada parlamentarna demokratija kao takva još nije postojala, dakle to su veoma sirove figure, proteruju se i uklanjaju jedni druge sa istorijske scene bez kompromisa. To je jedna veoma zanimljiva mešavina. u potpunosti, 100 posto proverljivih istorijskih činjenica i jedne moderne psihološke drame, mešavina koji ne trpi kontradiktornosti, i zato mislim da zaslužuje svaku pažnju.”.

Predstava je velikog obima, sastoji se od mnogo scena i ima oko 65 likova. To je tokom proba smanjeno na 30, a šest glumaca ansambla će pokušati da sami igraju te brojne likove, tako da je svima dodeljano otprilike 3 do 5 uloga.

U središtu predstave nalaze se Kenjveš Kalman i Almoš, okruženi sekularnim i crkvenim ličnostima koje na najbrutalniji način pokušavaju da utiču na razvoj politike.

Boris Kučov igra Almoša Bela Slepog i Lasla drugog.

„To je zaista jedan veliki izazov za glumca, kao što je i reditelj napomenuo, smanjuje se veliki broj uloga. Zbog toga i sama predstava poprima jedan veoma brz karakter, puna je dešavanja, ima dinamičan tempo. Mislim da će ova predstava dati jednu zaista posebnu nijansu našem repertoaru. Takođe i zbog toga što je to jedna istorijska drama, bavi se istorijskim događajima, ali istovremeno mnogo reflektuje na sadašnju situaciju i naše društvo danas.”

Osnovu vizuelnog prikaza same predstave daju kostimi iz tog perioda, ali prema rečima glumaca, ti kostimi još mogu da prirede određena iznenađenja. Šira javnost premijeru predstave „Arpadovići” može da pogleda prvog marta. Repriza je na repertoaru u subotu, 2. marta.

Deže Kostolanji
pozoriste
premijera
Arpadovići
Đerđ Spiro
Laslo Keseg

Najnovije

15:57, Frissítve: 16:04

Deca u Čantaviru učila o značaju oprašivača

Povodom Dana planete Zemlje, Osnovna škola „Janoš Hunjadi” u Čantaviru i Ekološko udruženje „EcoKarma” zajednički organizuju različite programe za mlade. Centralna tema jednonedeljne serije programa je značaj i zaštita oprašivača.

Najčitanije

Ulica Braće Radić u Subotici proglašena za kulturno dobro

Zahvaljujući učešću SVM-a u sastavu vladajuće koalicije istrajnom radu u lokalnoj samoupravi, Vlada Srbije je svojom odlukum proglasila ulicu za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu os velikog značaja – saopštio je dr Balint Pastor.

Izložba fotografija u Maloj sinagogi u Senti

Izložba najuspešnijih radova pristiglih na foto konkurs pod nazivom "Prizvane vrednosti - naša graditeljska baština u očima mladih" je otvorena u utorak u Maloj sinagogi u Senti.