Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Pravilna ishrana fizički aktivne populacije

2019.03.16
15:55
2019.03.16
16:51
Forrás
Pannon RTV
U subotu je u svečanoj sali Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici održano predavanje na temu “Plan ishrane kod fizički aktivne populacije”.

Organizator predavanja je bilo Udruženje građana “Inspiran” a predavač master nutricionista iz Novog Sada Monika Varga, koja prvi put boravi u Subotici.

Kako je sve više rekreativnih sportista, postoji potreba za savetovanjem u ishrani. Predsednica UG “Inspiran” Ildiko Fabo je rekla da je uravnotežena ishrana važna kod fizički aktivne populacije: “Na žalost, u Subotici se niko ne bavi ishranom sportista, to je evidentno. Drugo je da nema dobrog rezultata bez pravilne ishrane. Dakle ovo je važna tema.”

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Vladislav Radaković je profesor u subotičkoj Srednjoj ekonomskoj školi. Sa đacima često imaju situaciju da moraju sastaviti meni sportistima, pored toga i sam je sportista rekreativac: “Došao sam prvenstveno da saslušam predavanje jer i ja kao rekreativac retko imam priliku da se informišem uživo o zdravoj ishrani. Druga stvar je da mi se donekle preklapa sa profesijom, jer sam profesor kuvanja u Srednjoj ekonomskoj školi.”

“Ono što sam generalno primetila kod sportista je da oni znaju mnogo više o dodacima ishrani, više se fokusiraju na njih nego na samu ishranu. Moj cilj je da to promenim. Pravilna ishrana, odmor, trening, tek nakon toga dodaci ishrani“ kaže master nutricionista Monika Varga.

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Sportska zdrava ishrana se zasniva na istim temeljima kao i zdrava, uravnotežena ishrana, znači unos energije, proteina, masti i ugljenih hidrata potrebne količine i kvaliteta, unos tečnosti i ako je potrebno i dijetetskih suplemenata. Međutim, postoje i faktori prema kojima se sportisti moraju individualno prilagoditi.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku
Subotica

Slične vesti

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.