Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Pravilna ishrana fizički aktivne populacije

2019.03.16
15:55
2019.03.16
16:51
Forrás
Pannon RTV
U subotu je u svečanoj sali Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici održano predavanje na temu “Plan ishrane kod fizički aktivne populacije”.

Organizator predavanja je bilo Udruženje građana “Inspiran” a predavač master nutricionista iz Novog Sada Monika Varga, koja prvi put boravi u Subotici.

Kako je sve više rekreativnih sportista, postoji potreba za savetovanjem u ishrani. Predsednica UG “Inspiran” Ildiko Fabo je rekla da je uravnotežena ishrana važna kod fizički aktivne populacije: “Na žalost, u Subotici se niko ne bavi ishranom sportista, to je evidentno. Drugo je da nema dobrog rezultata bez pravilne ishrane. Dakle ovo je važna tema.”

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Vladislav Radaković je profesor u subotičkoj Srednjoj ekonomskoj školi. Sa đacima često imaju situaciju da moraju sastaviti meni sportistima, pored toga i sam je sportista rekreativac: “Došao sam prvenstveno da saslušam predavanje jer i ja kao rekreativac retko imam priliku da se informišem uživo o zdravoj ishrani. Druga stvar je da mi se donekle preklapa sa profesijom, jer sam profesor kuvanja u Srednjoj ekonomskoj školi.”

“Ono što sam generalno primetila kod sportista je da oni znaju mnogo više o dodacima ishrani, više se fokusiraju na njih nego na samu ishranu. Moj cilj je da to promenim. Pravilna ishrana, odmor, trening, tek nakon toga dodaci ishrani“ kaže master nutricionista Monika Varga.

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Sportska zdrava ishrana se zasniva na istim temeljima kao i zdrava, uravnotežena ishrana, znači unos energije, proteina, masti i ugljenih hidrata potrebne količine i kvaliteta, unos tečnosti i ako je potrebno i dijetetskih suplemenata. Međutim, postoje i faktori prema kojima se sportisti moraju individualno prilagoditi.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku
Subotica

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.