Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Praznik Velike Gospojine u Senti

2022.08.15
15:11
2022.08.15
15:32
Forrás
Pannon RTV
15. avgust je praznik Velike Gospe, kada slavimo uznesenje Blažene Device Marije. Ovo je najveći Marijin praznik katoličke crkve.

U senćanskoj crkvi Srce Isusovo u ponedeljak ujutro održana je svečana misa u čast Blažene Device Marije uz prisustvo više od 100 vernika, među kojima i Irena Kalmar iz Sente, koja je član zajednice preko 30 godina.

“Zajednica je jako dobra, govor sveštenika je jako dobar, toliko razumljivo govori i uzdiže čoveka. Svaki put kad ovde dođem, duša mi se obnovi, jako volim da dolazim ovde, pesme su prelepe."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Uznesenje Marijino je najstariji, najlepši i najveći Marijin praznik u Crkvi. U čast toga, pesme su takođe svečanije i uzvišenije.

Koordinator parohije Srce Isusovo Ištvan Rac Sabo: "U ovo vreme slave se Marijine pesme koje zapravo čuvamo za ovaj praznik, jer je ovo najveći Marijin praznik."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Bogorodica je jedino zemaljsko biće čija je duša ne samo došla pred Boga, nego je i svojim proslavljenim ljudskim telom dospela do večne sreće – čulo se u propovedi.

Robert Ivković, stalni đakon: "Praznik je Uznesenja Blažene Device Marije, a za nas je važan jer pokazuje da je Marija nagrađena za to što je dala svoje da u Božjem planu i primila svoju nagradu. Takođe je radosna nada za nas, ako sledimo Mariji primer, mi iz dana u dan kažemo da Bogu, sledimo Marijin dobar primer, onda i mi imamo svoje mesto u kraljevstvu nebeskom."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Za praznik se vezuju mnogi narodni običaji, organizuju se procesije i proštenja. Prema starim tradicijama svaki Marijin praznik je neradan dan za žene.

Senta
praznik

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.