Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Predstavljena knjiga o nestalom svetu salaša oko Pačira

2020-09-26
17:22
2020-09-26
20:56
Forrás
Pannon RTV
Sinoć je u lokalnom Regionalnom obrazovnom centru predstavljena knjiga Lasla Papa pod nazivom "Život okrečen u belo"- pačirski salaši u 19. i 20. veku.

Autor je u knjizi predstavio nestali svet salaša i potsetio gde su se oni nalazili.

Uz arhivsku građu i fotografije iz tog razdoblja, uvid u salašarski život dobijamo uglavnom na temelju sećanja bivših vlasnika salaša i njihovih potomaka.

"Ovo nije sažeti rad, već skup podataka koje razni istraživački radovi mogu koristiti u daljim izučavanjima." rekao je Antal Penovac, recenzent.

Knjiga je objavljena na mađarskom i srpskom jeziku. Najveći izazov u prevođenju za Pirošku Sakaliju, prevodioca bili su pojmovi koji se danas više ne koriste: „Htela sam biti što autentičnija u prevodu, a budući da te predmete i njihova imena bolje poznajem na mađarskom, morala sam proučiti sve pojmove. Čitala sam građu o Podunavskim Nemcima i o Bunjevacima. Dakle, probala sam dočarati duh prošlog vremena kroz prevod teksta, jer mislim da su se kulture ovde ionako mešale." rekla je Piroška Sakalija, prevodilac.

Autentičan opis je izvršen za 73 salaša, ali ukupno smo utvrdili 318 salašarskih adresa.

„Polako i postupno je ovakav način života nestajao, a rekao bih da su živeli mirnim životom bez stresa. Živeli su prema jednostavnom rasporedu i nije bilo nijednog bivšeg vlasnika salaša koji je rekao da nije voleo taj način života, već naprotiv svi sanjaju i čeznu da se vrate tamo jer su imali miran, i tih život." rekao je Laslo Pap, autor.

Prezentaciju knjige upotpunila je jedna kraća emisija o kulturi.

Pačir
salaši
knjiga

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.