Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic

Predstavnici Evropskog parlamenta sugeriše 16 mera za sprovođenje izbora u Srbiji

2021.09.18
21:48
Forrás
Pannon RTV
Formiranje tela za monitoring medija, kao i promena sastava Republičke izborne komisije – dogovoreno je, između ostalog, u Beogradu.

Na plenarnoj sednici povodom izbora naredne godine, učestvovali su i predstavnici Evropske unije. Predstavnici Evropskog parlamenta sugerisali su 16 mera u vezi sprovođenja izbora. Pojedine opozicione partije ipak su odlučile da se povuku iz rasprave. 

Tanjug/Rade Prelic

U rešenjima koja su predložili poslanici Evropskog parlamenta između ostalog nalazi se i formiranje jednog tela za monitoring medija. Njegov zadatak bio bi nezavisna kontrola javnog medijskog servisa. Odlučeno je i o tome da se promeni sastav Republičke izborne komisije. To znači da će u ovom telu biti i predstavnici opozicionih stranaka.

Nakon ovog sastanka Ivica Dačić, predsednik republičkog parlamenta je rekao: koalicija na vlasti će u potpunosti sprovesti sadašnji dogovor. „Mi očekujemo u narednim danima, nedeljama, da se stranke, grupe, koalicije, platforme opredele da li žele da učestvuju u implementaciji ovoga, da li žele da učestvuju u telima o kojima smo govorili ili ne. Bez obzira koliko su razgovori bili teški, mislim da je postignut značajan napredak."

Vladimir Bilčik, poslanik evropskog parlamenta nada se da će partije učestvovati u ostvarivanju ovih mera, uprkos tome što nisu svi zadovoljni njima. Bojkot izbora, smatra, ne predstavlja rešenje. „Doneli smo dokument koji je pripremljen na osnovu povratnih informacija  koje smo dobili  proteklih nedelja i proteklih dana sa međustranačkog dijaloga. Kao pomoć ovom partijskom dijalogu u ovom dokumentu utvrdili smo nekoliko konkretnih mera, koji mogu da pomognu Srbiji u tome da poboljša  političke uslove za izbore u narednom periodu."

Tanjug/Rade Prelic

Na plenarnom zasedanju partije su ocenile dokument koji je pripremio Evropski parlament za poboljšanje izbornih uslova, odnosno mogli su da sugerišu i izmene. U početku se činilo da će partije uspeti da se dogovore, ali na kraju je više stranaka naglasilo da ne prihvata dokument – rekla je Elvira Kovač, potpredsednica republičke Skupštine. „U poslednjem trenutku nekoliko partija je ipak izjavilo da je ovo ogroman iskorak i da je dobro, ali da u ovom trenutku nije dovoljno i po njihovom mišljenju ovaj dokument sada nije prihvatljiv. Želeli su da nastave razgovore, ali to nije bila opcija tako da će ovaj dokument biti biti dostupan za sve i postavljen kao predlog posrednika iz Evropskog parlamenta. Ogromna koalicija podržava ovaj dokument, i oni će kontrolisati proces kako ga primenjujemo. Pokazaće se šta će opozicione partije raditi u narednim mesecima."

Nekoliko partija, među njima i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, kao i Demokratska stranka ranije su odlučile da neće učestvovati u pregovorima. Đilas je rekao da dokument koji su predložili evropski poslanici ocenjuju neprihvatljivim jer ne nudi konkretna rešenja, već mehanizme. 

Evropski parlament
Srbija
izbori

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:08

Mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba

Zahvaljujući mađarskim novinarima u dijaspori, može se reći da mađarska nacionalna politika trenutno živi svoje zlatno doba - rekla je Katalin Sili na Konvenciji udruženja mađarskih novinara u dijaspori, koje je održano u mađarskom mestu Tengelic.
18:04, Frissítve: 19:37

Avantura prikupljanja smeća

Zagađenje reke Tise otpadom je veliki problem očuvanja prirode. Sa ciljem da se taj otpad ukloni, formirana je ekspedicija na reci Tisi pod nazivom "PET kupa".

Najčitanije