Ugrás a tartalomra
Pixabay/guciuksg

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

2021.11.28
15:29
Forrás
www.elobolygonk.hu
Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

Ministarstvo poljoprivrede Šri Lanke objavilo je da ukidaju zabranu svih agrohemikalija, uključujući herbicide i pesticide.

Uvoz đubriva je postao izuzetno hitan, kako bi se izbegao kolaps plantaža čaja, koji predstavlja glavnih izvozni proizvod te zemlje. Nakon što je u maju uvedena prva zabrana uvoza, proizvodnja je stala na ogromnim poljoprivrednim površinama. Zemlja se već tokom protekle nedelje borila sa ozbiljnom nestašicom robe, pri čemu su se cene pirinča, povrća i drugih osnovnih namirnica skoro udvostručile. Supermarketi su već ograničili količinu pirinča koju mogu da prodaju, dozvoljavajući samo pet kilograma po kupcu. Šri Lanka je prošlog meseca zatvorila i svoju jedinu rafineriju nafte, nakon što je ostala bez dolara namenjenih za uvoz sirove nafte. Predsednik Gotabaja Rajapaksa uveo je zabranu uvoza hemikalija, kako bi Šri Lanka postala prva zemlja na svetu, u kojoj je sto odsto proizvodnje bio-proizvodnja.

Eko-država

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.