Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Premijera “Seljačke opere” za dve nedelje u Segedinu

2020-02-29
19:29
2020-02-29
21:16
Forrás
Pannon RTV
Predstava je koprodukcija Narodnog pozorišta iz Segedina i Novosadskog pozorišta. Najpoznatiji komad Bele Pintera je jedna muzička priča sa elementima balade.

Dve nedelje pre premijere, glumci zajednički vežbavaju u sali za probe Narodnog pozorišta Segedin. Komad je prema svom žanru opera, i mada se glumci još nisu sreli sa orkestrom i rade samo sa naznakama scenografije, komad je u suštini spreman. Nesretne sudbine, puno strasti, specifičan humor i izrazita katarza. To je “Seljačka opera”.

Atila Kerestes, reditelj: "Uopšte to što je ovo opera to je zbog recitativa, osnovna forma je opevani govor, odnosno njegove strasti. Počinje u dubokoj vodi i sve je zgusnuto. Traje pedeset i sedam minuta. "

Žolt Vicei kaže da je njemu kao glumcu veoma teško pevanjem preneti ono što tekst želi da kaže, i da to bude verodostojno: “Meni je ovo prva produkcija u životu, u kojoj se od početka do kraja peva, u kojoj nemam ni jednu rečenicu proze. Postoje recitativni, ali je i to sve u notama.

Predstava je postavljena veoma brzo i neprimetno. Komad su od početka probali ucelo, skoro da i nije bilo odvojenih proba, rekla je glumica Judit Laslo i naglasila: „Ovo je hvala Bogu jedan komad koji se može probati bilo gde, važno je samo da su svi prisutni, jer pre ili kasnije svi izlaze na pozornicu i tada se dešavaju događaji. Zaista, skoro da i nismo primetili i složila se. "

Premijera u Segedinu biće održana 13. marta, a zatim će komad biti predstavljen i odigran u Novom Sadu.

Seljačka opera
Segedin
Novosadsko pozorište
Atila Kerestes

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije