Ugrás a tartalomra

Preventivni zdravstveni pregledi za penzionere

2023.09.27
14:14
2023.09.27
16:07
Forrás
Pannon RTV
Akciju su organizovali Dom zdravlja u Kanjiži i Opštinsko udruženje penzionera.

Za preglede se prijavilo više od 50 ljudi. Pored merenja šećera u krvi i krvnog pritiska, urađeni su i EKG i druge lekarske kontrole. Gabor Jenei iz Oroma pati od srčanih problema, tako da nije bilo pitanja oko toga da li će se prijaviti.

„Utešili su me zato što je rezultat bio veoma dobar, sve je jako dobro, čemu se jako radujem. Vredelo je doći, jer se čovek malo smiri, vidi kako mu stoji zdravlje.”

Karolina Đolai, direktorka Doma zdravlja, kaže da su vaskularna i srčana oboljenja najčešća u tom regionu. Skrining testovi se svakako preporučuju osobama starijim od 45 godina, jer se na vreme uočeni problemi mogu lakše i uspešnije lečiti.

„Stariji su veoma aktivni, pa se i posle penzionisanja sastaju, odlaze na izlete, učestvuju u raznim fizičkim aktivnostima. Važno je da se na vreme uoči zdravlje njihovog srca i vaskularni problemi, a ako već postoje, možemo da ih lečimo.”

Opštinsko udruženje penzionera se sa zadovoljstvom odazvalo pozivu, jer organizuju mnoga predavanja vezana za očuvanje zdravlja.

Ištvan Balint, predsednik Opštinsko udruženje penzionera: „Naš program uključuje i to da, prilagođavajući se aktivnostima penzionera, organizujemo određene sportove, kao što je joga, gađanje mete, bacanje novčića, dakle uključeno je ono što i im odgovara, malo kretanja i gimnastike.”

Pored saveta lekara, učesnici su dobili i poklone.

zdravstveni pregled
penzioneri

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.