Ugrás a tartalomra

Prevoz putnika na železničkoj liniji Subotica-Segedin kreće 24. oktobra

2023.10.02
17:12
2023.10.02
17:28
Forrás
Pannon RTV
Nakon sedam godina, 24. oktobra kreće prevoz putnika na železničkoj liniji Subotica-Segedin. Deonica pruge u Srbiji je u potpunosti operativna, a u Mađarskoj su još radovi u toku.

U toku je rekonstrukcija železničke pruge između Segedina i Reske. U sklopu izgradnje započeli su radovi postavljanja temelja i betoniranja zidova za zaštitu od buke.

Železnica gradi zidove za zaštitu od buke na području Segedina u skladu sa odobrenom dozvolom za zaštitu životne sredine i zvučnim ispitivanjima, na tri lokacije ukupne dužine 1.408 metara. Jedna od lokacija je u ulici Geze Gradonjija. Zvučna barijera je na ovoj lokaciji već postavljena.

Sent Mihalj u Mađarskoj je imao železničku stanicu na liniji koja povezuje Segedin sa Suboticom, ali je demontirana pre nekoliko decenija. Sada je, zbog rekonstrukcije pruge, ponovo otvorena železnička stanica, uz nekadašnju osnovnu školu sa dve postavljene nastrešnice za zaštitu od kiše i klupama, ali se gradi i natkriveno parkiralište.

Drugi zaštitni zid će se graditi od ulice Bažalikom do ulice Geze Gardonjija u dužini od 765 metara, a treći nakon raskrsnice sa ulicom Novi Život u dužini od 92 metra. Poslednji put vozom se od Subotice do Segedina moglo putovati 2015. godine, a nakon sedam godina prevoz putnika ponovno kreće 24. oktobra – o tome je krajem septembra u Beogradu govorio mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske: „Putnički vozovi koji ovde saobraćaju imaće dve zaustavne stanice na mađarskoj strani i pet stanica na delu pruge u Srbiji. Trebalo bi očekivati da će ​​vreme putovanja da bude oko 1 sat i 15 minuta, što možemo značajno da skratimo kada konačno voz ne mora da se zaustavlja oko pola sata zbog granične kontrole. Ali, već smo se uspeli dogovoriti da će se granična kontrola odvijati na jednoj lokaciji, odnosno na području Mađarske, gde će kontrolu zajedno obavljati carinici Mađarske i Srbije, na taj način smo uspeli da znatno smanjimo vreme zastoja vozova, tako da će ovo biti konkurentna, dobra opcija prevoza za ljudi koji žive duž graničnog područja."

Voz se na poslednjoj stanici zaustavlja na železničkoj stanici Horgoš pre prelaska u Mađarsku. Osim železničke stanice Horgoš, kompletno su obnovljene i stanica na Paliću i stanica u Bačkim Vinogradima. Zgrade su opremljene opremom koja obezbeđuje rad železnice. Izgrađeno je nekoliko železničkih prelaza između Subotice i Horgoša, opremljenih najsavremenijom svetlosnom signalizacijom i automatskim branicima.

Potpuna obnova železničke pruge je započela u oktobru 2021. godine, kada su Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban na železničkoj stanici Horgoš zajednički započeli radove na obnovi pruge između Subotice i Segedina.

Druga važna prekretnica je bila 1. avgusta 2022.godine, kada je nakon trideset godina ponovno uspostavljen teretni saobraćaj na železničkoj liniji Segedin-Subotica. Od tada kompozicije vagona sa natovarenim kontejnerima redovno saobraćaju između dve zemlje.

Budući da je tehnički prijem obavljen, deonica pruge u Srbiji je kompletnom dužinom spremna, a u Mađarskoj, uz uključivanje svih učesnika, punom parom kreću pripreme za nastavak putničkog saobraćaja sredinom oktobra.

Subotica-Segedin
železnička linija
putnik
prevoz
pruga
Mađarska

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.