Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Prijem za brucoše na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku

2022.10.03
16:44
Forrás
Pannon RTV
Studenti prve godine su mogli da se upišu na smerove: diplomirani vaspitač, diplomirani učitelj i domski vaspitač, odnosno diplomirani komunikator.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici jutros je organizovao prijem za 59 studenata prve godine. Na početku akademske godine studenti su mogli da se upoznaju sa svojim profesorima i drugim zaposlenima u ovoj ustanovi, a održano je i polaganje fakultetske zakletve.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Kao izmešteni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici već 16 godina školuje vaspitače i učitelje na mađarskom jeziku, a interesovanje za ova zanimanja je i dalje veliko. Žužana Kuruc, Stara Moravica: „Moja majka je učiteljica, ja takođe obožavam malu decu, zato sam se upisala na učiteljski smer, taj smer je moj san još od detinjstva.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Pre dve godine ponuda ove ustanove je obogaćena za još dva smera, studenti mogu da se upišu na smerove diplomiranog komunikatora i domskog vaspitača. Ana Torteli je od svog detinjstva zainteresovana za voditeljski posao na radiju, odnosno novinarstvo, pa se zbog toga prijavila na smer komunikatora. „U početku sam razmišljala o studiranju u Segedinu, onda sam videla da tamo ne postoji smer koji me zaista zanima, pa sam onda počela da gledam fakultete u Vojvodini. Tada sam pronašla Učiteljski fakultet, i to je bila ljubav na prvi pogled.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Studentima prve godine dobrodošlicu je poželela prodekan za nastavu Valerija Pinter Krekić, koja je u svom pozdravnom govoru istakla da studenti mogu da steknu znanja i veze koje će im definisati ceo život, ako naravno iskoriste mogućnosti koje nudi fakultet, kao što su međunarodni programi razmene studenata, praktična obuka, radionice i naučna studentska udruženja. Ponosna je i na to da vlada veliko interesovanje za nove smerove, poput smera komunikatora.

Valerija Pinter Krekić, prodekan za nastavu, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, Subotica: „Mesta su popunjena, dakle primili smo 15 studenata na taj smer, ali su se isto tako prijaviljivali i na druge smerove. Mesta za studiranje na trošak budžeta su popunjena.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Stariji studenti su brucoše pozdravili sa kratkim kulturnim programom, a brucoši su nakon polaganja zakletve postali punopravni članovi fakulteta.

brucoš
Učiteljski fakultet
Učiteljski fakultet na mađarskom
Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku

Najnovije

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.