Ugrás a tartalomra
Pixabay/Succo

Pristup pravdi za sve građane

2023.03.30
09:57
Forrás
RTS
Besplatna pomoć pravnika.

Kada neko nema dovoljno novca, a ni znanja put do pravde često se čini nemogućim, a pravda bi svima trebalo da bude dostupna. Zato su Vlada i lokalne samouprave uz podršku Evropske unije i nemačke ambasade pokrenuli kampanju čiji je cilj da se opštinama obezbede sredstva za uspostavljanje službi besplatne pravne pomoći uz obuku zaposlenih - piše RTS.

Republika finansijski pomaže opštinama da uspostave službe besplatne pravne pomoći za najranjivije grupe. "Da ljudi koji su finansijski ugroženi budu obavešteni i da na adekvatan i profesionalan način u lokalnim samoupravama može da im bude pružena pravna pomoć. Znamo da do toga ranije nije dolazilo iz raznoraznih razloga, ali najbitnije je bilo da nisu bila opredeljena budžetska sredstva“, kaže Maja Popović, ministarka pravde.

Prava mera društva, ocenjuju u Delegaciji EU u Srbiji, vidi se u tome kako država tretira najugroženije. "Ova zajednička akcija tome i služi da podigne svest o dostupnosti pravne pomoći među najugrožnijim i marginalizovanim pojedincima, ali i da unapredi kapacitete i saradnju među pružaocima tih usluga", kaže Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

"Nadam se da će ulaganje u ovu oblast, koja je veoma važna za evrointegracije Srbije poslužiti kao temelj za unapređenje vladavine prava i odgovornosti države“, kaže Kristijan Šiling, šef Odeljenja Ambasade Nemačke za privrednu saradnju.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći primenjuje se tri godine. Za to vreme pokazalo se građani nisu dovoljno infomisani o tome da besplatno mogu da dobiju pomoć pravnika. I to je jedan od zadataka pokrenutog projekta.

Maja Popović
pravda
Plamena Halačeva
Kristijan Šiling

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.