Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

2020-02-16
19:06
2020-02-16
20:00
Forrás
Pannon RTV
U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Meštani su uplašeni i to su otvoreno rekli čelnim ljudima opštine. Kako su istakli, mnogi nakon što padne mrak, nemaju hrabrosti da izađu na ulicu. Po mišljenju Evie Kečkeš Takač, kontinuirano odvoženje migranata nije rešenje: „To je trenutna situacija. Ja vidim mlade ljude koji nam se smeju. Smatram da je ovo što je trenutno prisutno jedna nerešena situacija. Bez obzira na činjenicu da ih odnesu, oni se vrate ili pređu u Banat. "

Na forumu je takođe istaknuto da je mesto prepuno taksista koji su došli iz drugih gradova. Oni pomažu i prevoze ilegalne migrante. Dejan Pejak,  odbornik Skupštine opštine Kanjiža (Mađarski pokret): „Opšte nezadovoljstvo pogađa gotovo svaku sferu života, kada su u pitanju migranti. Kako javnu bezbednost, javno zdravlje, kada je u piatnju potencijalna opasnost od mogućih virusa i epidemije, tako i bezbednost i osiguranje imovine. To su bila glavna pitanja. "

Sve žalbe i zahtevi na građanskom forumu se evidentirane, na taj način mogu da formulišu i konkretne predloge prema nadležnima. Monika Halas, odbornica Skupštine opštine Kanjiža (Mađarski pokret): „Naš cilj je bio da na kraju foruma formulišemo konkretne predloge, koji će pomoći u rešavanju ovih pitanja i zabrinutosti koje su građani naveli. Tako recimo od predsednika države tražimo da u roku od deset dana kaže šta je stav države po pitanju migranata. "

Susretu je prisustvovao i Robert Lacko, šef lokalnog kriznog štaba koji se problemom migranata u opštini bavi od 2014. godine. On je pre svega od meštana tražio strpljenje. Lacko smatra da se kriza neće rešiti preko noći: "Moramo se više osloniti na pripadnike policije, mada sam već sto puta rekao da ih vidim kako se maksimalno zalažu u našoj zajednici. Isto tako sam rekao da bi stanovništvo trebalo da ima više razumevanja, mada su ga imali i do sada i da moraju da prijave svaki slučaj, jer su se neprijatnosti desile, ali ni jedan od tih slučajeva  nije prijavljen policiji. "

Na građnskom forumu su prisustvovali i predsednik opštine Kanjića Robert Fejstamer, kao mi njegov zamenik Nebojša Rakić. 

migranti
Kanjiža
građanski forum

Slične vesti

Najnovije

20:45

I dalje pada vrednost forinte

Valuta Mađarske nikada nikada nije bila ovako slaba u odnosu na evro na kursnim listama. Jutros je jedan evro vredeo 361,7 forinti, a u 11 časova je valuta dodatno oslabila na 365 forinti.

Najčitanije

Ovo su simptomi koronavirusa

Simptomi zaraze koronavirusom Covid-19 u početku podsećaju na prehladu. To podrazumeva visoku temperaturu, bol u grlu, kijanje, kašalj i otežano disanje, slabost.