Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast

Privremeno obustavljen transport preko naftovoda "Družba"

2022.08.09
16:31
2022.08.09
17:32
Forrás
Pannon RTV
Glavni izvor nafte za kompaniju MOL, odnosno Mađarsku naftnu i gasnu kompaniju, je naftovod "Družba", preko čijeg južnog kraka je sada obustavljen transport nafte. Ipak, tvrde da imaju dovoljno rezervi za nekoliko nedelja.

U saopštenju kompanije MOL se navodi da su, kako saznajemo, tehnički problemi na strani banke nastali u vezi s plaćanjem tranzitne naknade za rusku stranu, pravi razlog obustave isporuke. MOL ima dovoljno rezervi za nekoliko nedelja i neprestano radi na rešenju, a pokrenuo je i pregovore o preuzimanju obaveze plaćanja naknade, rekli su novinarima u naftnoj kompaniji. 60 posto sirove nafte koju MOL prerađuje u Dunavskoj rafineriji dolazi iz Rusije.

Na sajtu hirado.hu je navedeno, da je prema tvrdnjama predstavnika kompanije "Transnjeft", koji upravlja naftovodom za sirovu naftu, sankcije Evropske unije ometaju plaćanja ruskog tranzita. Kao rezultat toga, transakcija koja pokriva tranzitne naknade nije izvršena u traženo vreme između ruskog "Transnjefta" i ukrajinske "Ukrtransnafte". Prema tvrdnjama ruske kompanije, ona je kompaniji "Ukrtransnafta" unapred prenela tranzitnu naknadu za avgust, ali novac nije stigao jer su Ukrajinci vratili unapred plaćenu tranzitnu naknadu, kao razlog navodeći sankcije.

Tom deonicom naftovoda dnevno u proseku stiže 250.000 barela sirove nafte iz Rusije koju najvećim delom kupuju MOL i Unipetrol iz poljskog PKN Orlena. Protok kroz severni deo gasovoda je bez problema, tako da Poljska i Nemačka nisu pogođene.

Pannon RTV

Privremeni prekid rada naftovoda "Družba" ne pogađa Srbiju jer sirova nafta ovamo stiže preko Hrvatske, naftovodom JANAF-a.

nafta
naftovod

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.